Bizim toplumun ilk tiyatro oyuncusu ve oyun yazarlarından Kıbrıslı Osman Balıkçıoğlu sosyal medyada "sahneye devam" dedi. Balıkçıoğlu'nun mesajı şöyle: "Bir yılı aşkın bir zamandır, niye yaşadığımı bilmeden, hedefsiz, sonuçsuz, karamsar bir yaşamım oldu. Onbeş gün önce bu böyle gitmez dedim ve silkindim. Yeniden bir kadro kurdum ve elime kalemi alıp Hatice’ye değil neticeye bak isimli bir müzikli güldürü oyunu yazmaya başladım. Ne mutlu bana ki oyunun birinci perdesinin yazılması tamamlandı. Masa başında çalışırken yeniden doğmuş gibi oluyorum. Oh be dünya varmış. Emeklilik de neymiş. Çöplüğe atılmaya niyetim yok. Bu işten benim için ölmek var dönmek yok. Son nefesimi sahnede vermek istiyorum. İşte o kadar." Osman abimize uzun bir sahne yaşamı diliyoruz...
Bizim toplumda ilk tiyatrocular arasında 1950’lerde Royal Akademi’de tiyatro okuyup sahneye çıkan Musa (Moris) Farhi’yi sayabiliriz. 2019’da yitirdiğimiz Farhi romancı ve PEN başkanlarındandı. “Londra’da Bizim’Kiler” kitabımda ayrıntılı anlattığım gibi Kıbrıslı Rasıh ve Fatoş Işıkman çiftinin 1964’te kurduğu Türk Güzel Sanatlar Derneği, toplum içindeki ilk tiyatro çalışmalarına da imza atar. Osman Balıkçıoğlu, dernekteki tiyatro çalışmalarını “1972’de Londra’ya geldiğimde Işıkman’ın başkanı olduğu dernekte birkaç yıl daha faaliyet gösterdik. Daha sonra solcular yönetime gelince kendileri protesto oyunları sergilediler. Biz de Rasıh Bey ile birlikte Yeni Sahne’yi kurduk. Yine Rasıh Bey başkan oldu, ben de oyunlar yazıp oynuyordum. Senede birkaç kez Crouch End’deki Hornsey Town Hall’da Kıbrıs Türkçesiyle oyunlar sergilerdik. Oyunlar çok ilgi görüyordu” diye anlatıyor. Balıkçıoğlu, Işıkman çiftiyle fabrikaları gezerek işçilere tiyatro bileti sattıklarını da sözlerine ekliyor.
“1970’lerde İşçinin Sesi’nin kendi çizgisine uygun protesto müziği ve oyunların öğretildiği kurslar ve yardım geceleri organize ettiği görülür. 1970’lerden günümüze Türkçe cumartesi okullarında dönem sonu etkinlikleri arasında sahnelenen Türkçe skeçleri yer alır. 1980’lerin ikinci yarısından başlayarak başta Halkevi, DAY MER ve Türk Eğitim Birliği olmak üzere toplumdaki derneklerde tiyatro çalışmaları yapılmaya başlar. 1990’da ODTÜ Oyuncuları’nda başladığı amatör oyunculuk yaşamını aynı yıl geldiği Londra’da Türk Eğitim Birliği Tiyatrosu’nda sürdüren Cengiz Bozkurt, 2003’te döndüğü Türkiye’de tiyatro, sinema ve Tv dizilerinde aranan bir oyuncu olmayı başardı.
Derneklerde sahnelenen oyunların çoğu genellikle göçmenlikle ilintili olup, ağırlıklı Türkiye’deki siyasi sistem eleştirisi olduğu söylenebilir.” Tiyatrocu Umut Uğur, 1993’te Hackney Belediyesi için yaptığı Kurdish and Turkish Arts Research (KATAR) adlı araştırmasında toplum merkezlerinin aşırı taraflı politizasyonu nedeniyle sanat yapılacak ortamlar olmadığını öne sürer. Ben derneklerin topluma tiyatroyu sevdirdiğini hatta toplumdaki gizli yetenekleri oyuncu yaptığını düşünüyorum.
Dostlar oyuncu, yönetmen ve yapımcı Mehmet Ergen ve kurduğu Arcola Theatre da içinde yaşadığımız ülkeye bizim toplumun bir hediyesidir. 2010’larda ise Londra’da da yaşam kuran Mehmet Ali Alabora, Devrim Evin, Ahenk Demir ve Melissa Nadide Kenter gibi Türkiyeli profesyonel oyuncuların çoğaldığını görüyoruz.
Tiyatrodan sözü açmışken Londra Tiyatro Haftası, 17 Şubat’ta başladı ve 2 Mart’a kadar devam edecek. Festival boyunca 70’den fazla oyun ve müzikali çok uygun fiyatlara izleme şansınız olacak. Çocukları tiyatroyla tanıştırmak için iyi bir fırsat. Sekizinci kez düzenlenen Londra Tiyatro Haftası kapsamındaki oyunlar şöyle:
"101 Dalmatians, Alterations, Back to the Future, Bat Out of Hell, Birdsong, Cirque du Soleil: Corteo, Clueless The Musical, Cruel Intentions, The Curious Case of Benjamin Button, Cymbeline, Dear England, Deep Blue Sea, Drum Tao – The Dream, Elektra, F—king Men, Forsythe Programme, Ghosts, Hamilton, Harry Potter and the Cursed Child, Here We Are, How To Fight Loneliness, Lavender, Hyacinth, Violet, Yew, London Road, Macbeth, Mamma Mia!, Marisha Wallace, Marriage Material, Matilda The Musical, Mean Girls, MJ The Musical, Mrs. Doubtfire, Mrs. President, Musicals By Candlelight, Nye, Oti Mabuse – Viva Carnival, Retrograde, Richard II, Romeo and Juliet, Same Dress Different Bodies Live, Scissorhandz, Shanghai Dolls, Showstopper, Sing Street, Speed, Stalled, Starlight Express, Stiletto, Stranger Things: The First Shadow, The Book of Mormon, The Brightening Air, The Choir of Man, The Great Gatsby, The Last Laugh, The Lightning Thief, The Lion King, The Lion, The Witch and the Wardrobe, The Little Prince, The Mousetrap, The Play That Goes Wrong, The Score, Three Sisters, Tina the Musical, Titanique, TRASH!, ve Westway Sessions."