Epeyi uzun bire süredir ülkede fahiş fiyat uygulaması olduğu ve buna hükümetin müdahale edeceği beklentisi bulunmaktadır. Şöyle ki, birçok kez sosyal medyada paylaşıldığı gibi; aynı tüketim maddesi (aynı marka kahve gibi..) için farklı marketlerde farklı fiyat uygulaması yapılmaktadır.
Birbirine yakın marketlerde farklı fiyat uygulanmasını asgari düzeye indirmenin ve tüketiciyi korumanın halbuki günümüzün teknoloji koşullarında çok kolay bir yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemi yıllardır “Dijital Şeffaflık” olarak terennüm etmekteyim. Bu yöntemin ise temel dayanağı etkin rekabet koşullarını sağlamanın gerekli koşullardan biri olan “alıcı ve satıcıların piyasa hakkında tüm bilgilere sahip olması” şeklinde ifade edilen ‘Açıklık Koşulu’dur.
Açıklık koşulunun sağlanması ile piyasada etkin rekabet koşulları hâkim olacak ve rasyonel müşterilerin alım satım aktiviteleri sayesinde aynı marka ürünlerin farklı marketlerde değişik fiyat uygulaması minimize edilecektir.
Piyasada görünmez el şeklinde oto denetim mekanizması yaratan dijital şeffaflık ‘en uygun bilet bul uygulaması’ gibi yöntem perakende tüketim maddelerine de kolayca uygulanabilir. İhtiyacımız olan tek şey bizde pek olmayan siyasi iradedir.
Patronaj sisteminin gerektirdiği gibi; burjuvanın tahakkümü altındaki hükümet, şu veya bu tarihte elektronik etiket uygulamasına geçilecek şeklindeki çelişkili ifadelerle halkı oyalamaktadır.
Burjuvayı ikna etme sürecinde hükümet safsatalarına devam ede dursun Türkiye Cumhuriyeti dijital fiyat şeffaflığına geçiş yaptı.
Yapılan açıklamaya göre; Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, marketlerdeki fiyatların karşılaştırılabileceği bir platform geliştirdi. Vatandaşlar evden çıkmadan çevresindeki marketlerde hangi ürünün kaç paraya satıldığını görebilecek. TÜBİTAK eliyle geliştirilen https://marketfiyati.org.tr/ ile zincir marketlerdeki 50 bine yakın ürünün fiyatı artık tüm vatandaşların erişiminde olacak. İnternet sitesiyle; meyve, sebze, et, tavuk, balık, süt ürünleri ve kahvaltılık, içecek, temel gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünleri başta olmak üzere birçok ürünün fiyatı anlık olarak karşılaştırılabilecek, en uygun fiyat ile vatandaşlar kazançlı çıkacak. Merkez Bankası ile birlikte yürütülen proje kapsamında 7 zincir marketin verileri TÜBİTAK BİLGEM sistemlerine aktarıldı.
Dijital fiyat şeffaflığı sadece tüketiciyi korumakla kalmayıp aynı zamanda devamlı olarak ağlama duvarına dönen ve vergi ödemekten kaçınan işletmelerin gerçek kazançlarının ortaya çıkmasına ve kaçırılan vergilerin tahsilatına da faydası olacaktır.
Sonuç olarak; Dijital fiyat şeffaflık gibi benzeri uygulamaları hayata geçirerek tüketicinin ve dolayısıyla toplumunun genel refahını gerçekleştirmek için sermayenin boyunduruğundan çıkmayan veya çıkamayan siyasi iradesizliğin sonucuna maalesef günümüzde tanık oluyoruz.