Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bugün gerçekleştirdiği bir ulusa sesleniş konuşmasıyla iktidardaki Yeni Demokrasi (YD) partisi adına cumhurbaşkanlığı için mevcut Meclis Başkanı Kostas Tasoulas'ı aday gösterdiklerini duyurdu. Başbakan, bu kararın gerekçelerini detaylı bir şekilde açıklarken, cumhurbaşkanlığı makamının sahip olması gereken niteliklere vurgu yaptı.

GazeteDuvar’ın haberine göre; 300 sandalyeli meclisteki dengeler göz önüne alındığında Tasoulas'ın önümüzdeki günlerde göreceli olarak rahat bir biçimde cumhurbaşkanlığına seçilmesi bekleniyor. Miçotakis, yeni kararı ile Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile yollarını ayırmış oldu. Sakellaropoulou, Yunanistan'ın ilk kadın Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmişti. 

MİÇOTAKİS'TEN 'YÜKSEK İTİBAR' MESAJI

Bugün televizyonlardan yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında Başbakan, cumhurbaşkanının sahip olması gereken özellikleri sıralarken, "Cumhurbaşkanı, yüksek bir itibar, geniş bir kabul, elbette deneyim, bilgi ve kurumlara karşı uygulamalı bir saygıya sahip olmalıdır" mesajını verdi. Tasoulas'ın uzun yıllara dayanan siyasi kariyeri ve Meclis Başkanlığı görevi, bu kriterlerle örtüşen önemli unsurlar olarak öne çıkıyor.

Mevcut teamüllere değinen Miçotakis, "Ancak daha geniş kabul, mutlaka mevcut hükümet çoğunluğunun dışından bir öneri anlamına gelmez. Aksine, toplumda güven uyandıracak, bir araya getirme ve birleştirme yeteneğine sahip bir kişiye işaret eder" dedi. Bu açıklama, cumhurbaşkanı adayının mutlaka muhalefet kanadından olması gerektiği yönündeki beklentilere bir yanıt niteliğinde. Miçotakis, cumhurbaşkanının siyasi kökeninden ziyade, birleştirici ve güven veren bir figür olmasının önemini vurguladı.

Başbakan Kiryakos Miçotakis, cumhurbaşkanı ve başbakanın farklı siyasi kökenlere sahip olmasının siyasi dengeyi garanti etmediğini, aynı siyasi görüşte olmalarının da kurumsal bir risk oluşturmadığını savundu. "Anayasamız tüm güvenceleri sağlarken, tarih de kurumların değerini verenlerin nihayetinde kişiler olduğunu gösteriyor" diyen Miçotakis, kurumların işleyişinde kişilerin rolünün altını çizdi.

TEK DÖNEMLİK CUMHURBAŞKANLIĞI ÖNERİSİ

Miçotakis'in konuşmasında dikkat çeken bir diğer önemli nokta ise, cumhurbaşkanının tek ve altı yıllık bir dönem için seçilmesi yönündeki anayasa değişikliği önerisi oldu. 

Başbakan, "Cumhurbaşkanının birleştirici misyonu göz önüne alındığında, tek ve altı yıllık bir dönem için seçilmesi gerektiğine inanıyorum. Böylece, görevde kalma süresinin yenilenmesi tartışması sürekli olarak anlaşmazlıkların kapısını açmayacak ve kurum, partizan çıkarlarından uzak kalacaktır. Bu, Meclis'e sunacağımız anayasa değişikliği sırasında önereceğimiz bir pozisyondur" şeklinde konuştu. 

CUMHURBAŞKANI SAKELAROPOULOU'YA TEŞEKKÜR

Başbakan Miçotakis, konuşmasının devamında mevcut Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropoulou'ya da teşekkürlerini iletti. "Seçimim hakkında bilgilendirdiğim Katerina Sakelaropoulou, görevini tutarlılık ve sorumluluk duygusuyla onurlandırdı. Her zaman ulusal onuru yüksek tutarak, kuruma yeni, insani bir cumhurbaşkanı modeli sundu. Kültür ve bilim öncelikleriyle, aynı zamanda vatandaşlarla samimi bir iletişim kurarak" diyen Miçotakis, Sakelaropoulou'nun görev süresince sergilediği performansa övgüde bulundu.

MİÇOTAKİS, NEDEN TASOULAS'I ADAY GÖSTERDİ?

Başbakan Miçotakis, Kostas Tasoulas'ın aday gösterilme nedenlerini detaylandırırken, onun uzun siyasi geçmişine ve Meclis Başkanlığı görevindeki başarısına dikkat çekti. 

Miçotakis, "Yeni Demokrasi'nin bir sonraki cumhurbaşkanı adayı konusundaki önerisinin, mevcut Meclis Başkanı ve ülkenin üçüncü siyasî figürü olan Kostantinos Tasoulas olacağını sorumluluk bilinciyle açıklıyorum. Birleştirici ruhu ve sentez yetenekleri, genel kabul gören bir şekilde, şimdiye kadar Meclis çalışmalarını çok zorlu bir partizan ortamda kusursuz bir şekilde yönettiğiyle de kanıtlanmıştır" şeklinde konuştu.

Miçotakis, Tasoulas'ın sadece Meclis Başkanlığı görevindeki başarısına değil, aynı zamanda yerel yönetimdeki deneyimine de vurgu yaptı. Başbakan, Tasulas'ın kültürel birikimine ve vatanseverliğine de değinerek, "Ayrıca, zengin bir kültüre, Yunanistan tarihi hakkında derin bir bilgiye, gerçek bir vatanseverliğe ve sosyal duyarlılığa sahip, dürüst bir karaktere ve samimi bir sadeliğe ve alçakgönüllülüğe sahiptir" şeklinde konuştu.

PASOK'TAN TASOULAS'A DESTEK YOK: PARTİ, KENDİ ADAYINI ÇIKARACAK

Newsit.gr isimli haber sitesinde yer alan habere göre, ana muhalefet partisi PASOK'un Kostas Tasoulas'ın adaylığına destek vermeyeceği ve kendi cumhurbaşkanı adaylarını çıkaracakları belirtiliyor. Diğer partiler ise şu ana dek duruşlarını netleştirmiş değil. 

SİYASİ KARİYERİNE BİR BAKIŞ: TASOULAS KİMDİR?

Başbakan Miçotakis'in cumhurbaşkanlığına aday gösterdiği Kostas Tasulas, Yunanistan siyasetinin deneyimli isimlerinden biri. 17 Temmuz 1959'da Yanya'da doğan Tasulas, Atina Ulusal ve Kapodistrias Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Bir dönem avukatlık yaptı, 1988-1989 yılları arasında Londra'da bir hukuk firmasında çalıştı.

Siyasi kariyerine erken yaşlarda başlayan Kostas Tasoulas, 1981-1990 yılları arasında Evangelos Averof-Tositsa'nın özel sekreterliğini yaptı. 1989-1990 döneminde Ulusal Ekonomi, Ticaret ve Tarım Bakanlıklarında özel danışman olarak görev aldı. Ekim 1990'dan Eylül 1993'e kadar İhracatı Teşvik Örgütü (OPE) başkanlığını yürüttü.

Tasoulas, 1995-1998 yılları arasında Kifissia Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. 2000 yılındaki genel seçimlerden bu yana Yanya milletvekili olarak parlamentoda yer alıyor. 2007-2009 yılları arasında Kostas Karamanlis hükümetinde Milli Savunma Bakan Yardımcılığı, 2014-2015 yılları arasında ise Antonis Samaras hükümetinde Kültür ve Spor Bakanlığı görevlerinde bulundu. 18 Temmuz 2019'da Yunanistan Parlamentosu Başkanlığına seçilen Tasoulas, bu görevi halen sürdürüyor. 

TASOULAS HAKKINDAKİ TARTIŞMALAR: DOKUNULMAZLIK VE AİHM KARARI

Kostas Tasulas'ın siyasi kariyerine bazı tartışmalı olaylar da damgasını vurdu. 1996 yılında, Kifissia'da bir arsa sahibi olan Vasilios Tsalkitzis, Tasoulas'ın belediye başkanı olduğu dönemde kendisinden rüşvet istediği iddiasıyla şikayette bulunmuştu. Bu iddia üzerine Tasoulas'ın dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Meclis'te bir oylama yapılmış, ancak dokunulmazlığı kaldırılmamıştı.

Tsalkitzis, bu karara karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. AİHM, Yunanistan'ı adil yargılanma hakkının ihlali nedeniyle mahkum etti. Mahkeme, Tasoulas'ın iddia edilen eylemlerinin parlamento görevinin icrasıyla ilgili olmadığına hükmetti.