Özel Haber

Togan Çakmak: E-devlet uygulamasını bir türlü bitiremedik

   Bilgisayar Mühendisleri Odası Başkanı Togan Çakmak, günümüz dünyasında teknolojinin her yerde kullanılmaya başlamasıyla birlikte bilgisayar mühendisleri için iş alanlarının da arttığını, insanların ise teknoloji bağımlısı olduğunu vurguladı.

   Çakmak, BAĞIMSIZ TV’de yayınlanan, Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay ile köşe yazarı Emin Akkor’un sunduğu “Empati” programına konuk oldu.

   Hayatı kolaylaştıran e-devlet uygulamasına dikkat çeken Çakmak, e-devlet uygulaması için KKTC’nin Türkiye'den önce hareket ettiğini ancak KKTC’den sonra çalışmaya başlayan Türkiye'nin yıllar önce e-devlete geçtiğini bizim halen geçemediğimizi söyledi. Çakmak, “Türkiye geriden gelerek bizi geçti ve kullanmaya başladı, biz ise halen bitiremedik” dedi. Çakmak, e-devlet sayesinde kağıt, personel ve zamandan tasarruf edileceğini, halkın oturduğu yerden işlemlerini yapabileceğini anlattı.

Çakmak: Teknoloji olmadan bir şey yapamaz olduk

Bilgisayar Mühendisleri Odası Başkanı Togan Çakmak, güncel yaşamda teknoloji olmadan hiçbir şeyin yapılamayacağına değinerek günümüzde teknolojinin her yerde kullanılması sayesinde bilgisayar mühendislerinin iş bulma alanlarının çoğaldığını söyledi.

Bilgisayar Mühendisleri Odası olarak şu ana kadar 23 bine yakın öğrenciye ulaştıklarını belirten Çakmak, Telsim ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle öğrencilere “Güvenli internet eğitimi” verildiğini vurguladı. Ortaokul 3. sınıf öğrencilerine düzenli olarak “Güvenli internet eğitimi” verildiğini kaydeden Çakmak, öğrencilere katılım belgesi verildiğini de dile getirdi.

Öğrencilere olduğu gibi velilere de “Güvenli internet eğitimi” vermek istediklerini ifade eden Çakmak, “Güvenli internet kullanımı konusunda sadece çocukları bilgilendirmek yeterli değil, velileri de bilgilendirmek çok önemli” dedi.

“İnternetten kolay para kazanma linklerine tıklamayın”

Özellikle ileri yaşta vatandaşlar başta olmak üzere birçok internet kullanıcısının “İnternetten kolay para kazanma” gibi linklere tıkladığını ve bu nedenle dolandırıldıklarını belirten Togan Çakmak, “Kimse size öyle kolay kolay para kazandırmaz, böyle şeylere asla inanmayın ve tıklamayın” dedi.

Eğitimin bu nedenle yaşı olmadığına dikkat çeken Çakmak, her yaştan internet kullanıcısının “Güvenli internet kullanımı” konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bilişim suçlarıyla ilgili birçok yasada bilirkişi olarak aktif rol aldıklarına değinen Çakmak, Meclis Komitesi’nde de bilirkişi olarak bilgi aktarımı yaptıklarını vurguladı.

Ortaokullarda bilgisayar dersi verildiğini belirten Çakmak, bunun ilk etapta yeterli olduğunu fakat donanım ve güvenlik bakımından bilgisayar ile internet kullanımı için müfredata daha fazla ders eklenmesi gerektiğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan müfredat konusunda bir komite oluşturulacağına dair söz aldıklarını aktaran Çakmak, halen bir cevap beklediklerini, bu konuda da aktif rol almaya hazır olduklarını söyledi.

“Bilgisayar mühendisi olup başka meslek yapan çok kişi var”

Ülkemizde 10 üniversitede bilgisayar mühendisliği bölümünün var olduğunu belirten Çakmak, şu anda odaya bağlı olan 107 üyenin bulunduğunu fakat hepsinin aktif olmadığını söyledi.

Çakmak, 107 kişilik üyenin yeterli olmadığının da altını çizdi.

Bilgisayar Mühendisleri Odası’na iki dönemdir başkanlık yaptığını anlatan Çakmak, amaçlarının isimlerini daha fazla duyurarak yayılmak olduğunu vurguladı.

İsimlerini duyurma noktasında son zamanlarda iyi bir ivme yakaladıklarını dile getiren Çakmak, bilgisayar mühendisi olup bu mesleği yapmayan birçok kişiyi tanıdığına dikkat çekti.

Diğer mesleklerde daha çok gelir elde ettikleri gerekçesiyle bazı kişilerin bilgisayar mühendisliği yapmadığını belirten Çakmak, bu durumun çok üzüntü verici olduğundan bahsetti.

Bu duruma devletin plansızlığının da neden olduğunu ifade eden Togan Çakmak, “Devlet tarafından planlama eksikliği var” dedi.

Bilgisayar mühendisi olup başka işe girenlerin büyük bir kısmının Euro kazandığını, bu nedenle de kendi mesleğini yapmadığını aktaran Çakmak, bilgisayar mühendislerinin içerisinde verdiği emeğin karşılığını alamayanlar bulunduğunu, bunun da önemli bir etken olduğunu ifade etti.

“e-devlet’e geçilebilirse rahatlama olacak”

Hayatı kolaylaştıran e-devlet uygulamasına dikkat çeken Çakmak, e-devlet uygulaması için KKTC’nin Türkiye'den önce hareket ettiğini ancak KKTC’den sonra çalışmaya başlayan Türkiye'nin yıllar önce e-devlete geçtiğini bizim halen geçemediğimizi söyledi.

KKTC’de e-devlete bazı noktalarda kısmen geçildiğini belirten Çakmak, Sosyal Sigortalar ve Araç Kayıt Dairesi’nin e-devlet sistemine geçtiğini hatırlattı.

e-devlete geçildiği taktirde hem topluma hem de özel sektöre çok şey kazandırılacağını ifade eden Çakmak, “En basitinden anlatmak gerekirse, 4 senedir radar cezaları halka dağıtılamadı, bunu e-devlet ile bir anda halledebilirsiniz” dedi.

Çakmak, e-devlet sayesinde kağıt, personel ve zamandan tasarruf edileceğini, halkın oturduğu yerden işlemlerini yapabileceğini, borcunu ödeyebileceğini anlattı.

“Elektrikler kesildiği zaman mobil verinin yavaşlaması doğal”

Ülkemizde elektriklerin sık sık kesilmesi nedeniyle vatandaşların mobil interneti daha çok kullandığını belirten Togan Çakmak, elektrik kesintileri nedeniyle GSM internetlerinin yavaşlaması konusundaki şikayetlerin kendilerine de geldiğini söyledi.

Elektriklerin kesilmesinin ardından mobil internetin yavaşlamasının doğal olduğunu, çünkü baz istasyonlarının da elektrikle çalıştığını, elektrik kesilince devreye pillerin, UPS'in, jeneratörlerin girdiğini anlatan Çakmak, “Wifi bağlantısı kesilen herkes mobil internete yüklendiği için vericilerin taşıma kapasitesi doluyor, bu nedenle mobil verinin yavaşlaması doğal” dedi.

Ülkemizde özellikle kalabalık eylemlerde internet kesilmesinin de doğal olduğunu, kalabalık ortamlarda vericilerin taşıma kapasitesinin dolmasının buna etken olduğunu dile getiren Çakmak, günümüzde 3G’den 4G’ye geçilmesi sayesinde bu sorunun artık yaşanmadığını kaydetti.

Ülkemizde 4G’ye çok geç geçildiğinin altını çizen Çakmak, 5G’ye geçilebilmesi için yeterli fiberoptik altyapının sağlanması gerektiğine dikkat çekti.