Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs'taki son raporda, ada genelinde devam eden statüko nedeniyle artan bir hayal kırıklığı olduğuna dikkat çekti.
Guterres, yayınlanan ön raporda, müzakereler için ortak bir başlangıç noktası bulma yolunda yalnızca sınırlı ilerleme kaydedildiği aktardı.
Kıbrıslılara ve uluslararası topluma, adada barışçıl ve ortak bir geleceğin mümkün olduğuna dair güvence verilmesi gerektiğinin altını çizen Guterres, “2024 itibarıyle, statükonun devam etmesinden kaynaklanan hayal kırıklığı artıyor ve iki tarafın kabul edilebilir bir ilerleme yolu üzerinde yapıcı bir şekilde çalışması yönünde çağrılar yükseliyor. BM olarak, diyalog sürecinde Kıbrıslıların yanında yer almaya ve onları desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Guterres, kadın ve gençlerin temsilinin artmasının komitelerin çalışmalarına yeni bir ivme kazandırabileceğini ve bu organların daha büyük siyasi tartışmalardan bağımsız tutulması gerektiğini ifade etti. Liderlere ve temsilcilere, AB’nin sağladığı desteğin tüm Kıbrıslıların günlük yaşamlarına fayda sağlayacak şekilde kullanılması ve AB’nin kaynaklarını geleceğe yönelik genişletmesi gerektiğini savundu.
AB’nin desteklediği yenilenebilir güneş enerjisi santrali ve Pedieos/Kanlı Dere nehri yolunun Lefkoşa’nın kuzeyine kadar uzatılması gibi projelerin, iki tarafı birbirine yakınlaştırma ve güven inşa etme açısından önemli potansiyele sahip olduğunu ifade etti.
Guterres, iki lideri ve temsilcilerini güven artırıcı önlemler üzerinde anlaşmaya ve bu önlemleri uygulamaya davet etti.
Guterres, Yunanistan ve Türkiye’nin barışçıl komşuluk ilişkilerini geliştirme konusundaki kararlılıklarını övdü ve garantör güçler Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık’ı, Kıbrıs’taki iki lideri diyaloga teşvik etmeye devam etmeleri yönünde çağrı yaptı ve “Gerekli siyasi irade, yaratıcılık ve uzlaşma açıklığı ile ilerleme sağlanabilir” diye vurguladı.