Tazmanya'daki yerlilerin 41 bin yıl önce ateşi nasıl kullandığı ortaya çıktı.

Birleşik Krallık ve Avustralya'dan araştırmacılar, Tazmanya'daki Aborjinlerin ateşi araziyi şekillendirmek için kullandığını tespit etti.

Bilimsel dergi Science Advances'ta yayımlanan araştırmada, ilk Aborjin topluluklarının 41 bin 600 yıl önce sulak alanları ve ormanları kullanabilmek için ateşten faydalandığı gösteriliyor.

Tazmanya, Avustralya'nın güneydoğu kıyılarının yaklaşık 240 kilometre açığında konumlanıyor. Avustralya anakarasından da Bass Boğazı'yla ayrılıyor. Ancak son Buzul Çağı sırasında Avustralya ve Tazmanya birbirine bağlıydı. Bu kara köprüsü yaklaşık 8 bin yıl öncesine kadar, yani son Buzul Çağı'nın sona ermesiyle yükselen deniz seviyesinin Tazmanya'yı Avustralya anakarasından koparmasına kadar varlığını sürdürmüştü.

Araştırmacılar, Bass Boğazı'ndaki adalardan alınan çamur örneklerini inceledi. Analiz sonucunda, yaklaşık 41 bin 600 yıl önce odun kömürü kalıntılarında ani bir artış olduğu görüldü.

Çamurdaki çeşitli polen türleri de yaklaşık 40 bin yıl önce bitki örtüsünde büyük bir değişiklik yaşandığına işaret ediyor.

Cambridge Üniversitesi'nden araştırmanın başyazarı Matthew Adeleye, bulgulara dair şunları söylüyor:

Bu, ilk yerleşimcilerin geçim ve belki de kültürel faaliyetler için açık alanlar yaratmak amacıyla ormanları yakarak bölgeler oluşturduğunu gösteriyor.

"Avustralya, 50 bin yıldır varlığını sürdüren dünyanın en eski yerli kültürüne ev sahipliği yapıyor" diyen bilim insanı şöyle devam ediyor:

Daha önceki çalışmalar, Avustralya anakarasındaki Aborjin topluluklarının yaşam alanlarını şekillendirmek için ateşi kullandıklarını göstermişti. Ancak Tazmanya için benzer şekilde ayrıntılı çevresel kayıtlara sahip değildik.

Adeleye, Aborjinlerin "Tazmanya'nın ilk arazi yöneticileri" olduğunu belirterek, Avustralya'nın çevre koruma programlarında yerli toplulukların taleplerine daha kulak kabartılması gerektiğini vurguladı.

Editör: Kanal T Yazar