Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kıbrıs Türk halkına sevgi ve muhabbetlerini ileterek, KKTC’nin elektrik sorunlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, TC Enerji Bakanlığı ile oluşturulan teknik ekibin Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) ile birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda, kısa, orta ve uzun vadede çözümler geliştirdiklerini belirtti. Yapılan toplantılarda, elektrik sorununun siyaset üstü bir mesele olarak ele alındığını vurgulayan Yılmaz, konuya kapsamlı bir şekilde yaklaştıklarını ifade etti.

Yılmaz, “2022 yılından bu yana yaklaşık 12 milyon Euro değerinde bir sözleşme imzaladık. Böyle bir destek söz konusu. Toplamda 125 megavat kapasiteli 5 mobiltraider elektrik santralinin KKTC’de tesis edilmesi de bu çerçevede kararlaştırılmıştır. Bunlar 4’ü hali hazırda işletimdedir. 1 santralin ise taşıma süreci devam etmektedir. Bu santralin de hafta sonu işletime gireceğini düşünüyoruz. Ayrıca ilave enerji ihtiyaçlarını karşılamaya da hazırız. 2022 yılından bugüne yatırım bedeli 5,26 milyon Euro olan çalışmalar sürdürüldü. Toplamda 17,26 milyon Euro EÜAŞ’ın bu kapsamda gerçekleştirdiği yatırımı oldu.” dedi.

KKTC ve Türkiye Arasında Çift Yönlü Kablo Projesi

Toplantıda, uzun vadeli çözümler üzerine de durulduğunu belirten Yılmaz, KKTC ile Türkiye arasında çift yönlü bir enerji kablosu projesinin ele alındığını ve bu projenin tüm Ada’ya fayda sağlayacağını söyledi. Yılmaz, sadece bir enerji projesi üzerinden tartışmanın yeterli olmadığını, doğalgaz, termik ve yenilenebilir enerji kaynaklarının da dikkate alınarak kapsamlı bir planlamanın yapılmasının önemini vurguladı.

“Adada 50 yıldır bir güven ve huzur ortamı var”

Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın adadaki gerçeklere uygun ve hakkaniyetli bir duruş sergilediğini belirterek, Türkiye’nin bu duruşu tamamen desteklediğini dile getirdi. “Adada 50 yıldır bir güven ve huzur ortamı var. Bu durum, 1974’te gerçekleştirilen Barış Harekâtı’nın sonucudur. O harekât yapılmasaydı bugün Orta Doğu’da gördüğümüz gibi bir tablo ile karşı karşıya kalabilirdik” dedi.

KKTC’nin Ekonomik ve Sosyal Kalkınması İçin Destek

Yılmaz, Türkiye’nin amacının KKTC’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olmak olduğunu belirterek, halkın refah seviyesinin artmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi. KKTC’nin enerji, eğitim, turizm ve tarım gibi birçok alanda önemli mesafeler kaydettiğini belirten Yılmaz, gelecekte daha ileriye gitmesi için Türkiye’nin her türlü desteği sağlayacağını ifade etti.

Toplantıda enerji verimliliği konusunun da gündeme geldiğini belirten Yılmaz, işletmeler ve tüketicilerin enerji tüketiminde verimliliği artırarak daha düşük fatura ödeme imkanına sahip olacaklarını ve bu sayede elektrik sisteminin daha etkin çalışacağını belirtti. Ayrıca Yılmaz, Taşınmaz Mal Komisyonu konusunda da KKTC’nin attığı adımları takdirle takip ettiklerini ifade ederek, uluslararası hukuka uygun olarak bu çalışmaların sonuçlanacağına inandıklarını söyledi.

“Türkiye’nin istikrarı KKTC’nin istikrarına katkı sunacaktır”

Cevdet Yılmaz, Türkiye ve KKTC arasındaki ekonomik ve mali işbirliğinin güçlü bir şekilde sürdüğünü vurguladı. Yeni ekonomik paketin yürürlüğe girdiğini ve ilk kaynak aktarımlarının yapıldığını belirten Yılmaz, Kuzey Kıbrıs’ın dijitalleşme, yapay zeka ve teknolojik gelişmelere daha fazla odaklanarak dünyaya açılacağını ifade etti.

Yılmaz, Türkiye’nin yeni Orta Vadeli Programı (OVP) ile Türkiye ve KKTC ekonomilerinin istikrarının sağlanacağına, enflasyonun düşeceğine ve risklerin azalacağına dikkat çekerek, “Türkiye’nin istikrarı, KKTC’nin de istikrarına katkı sunacaktır,” dedi.

Editör: Onur Evrensel