Sağlık

Yazıcı: ”Problemleriyle yüzleşemeyen çocuklar, problemlerini çözemezler”

Çocukların birçoğu büyüme sürecinde yaşam tecrübeleriyle başa çıkmada zorluk çekerler ya da ailelerini endişelendiren davranışlar sergiler. Endişe, korku, öfke gibi duyguların yoğun yaşandığı durumlarda çocukların ‘oyun dili' devreye girer.

Oyun terapisti Emine Yazıcı çocuk psikolojisinde oyun terapisinin önemine değindi.

Oyun terapisinin, çocuğun problemlerini anlamak, onun duygularını ve tutumlarını keşfetmek ve çocuğu bunlarla yüzleştirerek çözüm getirmesini sağlamak için geliştirilmiş bir teknik olduğunu belirten Yazıcı, oyun terapisinin çocukların kendilerini ifade edebilecekleri, risk alabilecekleri; sosyal kuralları ve sınırları öğrenebilecekleri ve yaşadıkları sorunlar ile başa çıkabilme yollarını keşfedebilecekleri güvenli bir ortam yaratığını söyledi.

Oyun terapisti Emine Yazıcı, Oyun terapisinin önemine vurgu yaparak aileleri konuyla ilgili bilgilendirdi.

Oyun terapisinin, fiziksel nedeni belli olmayan mide bulantıları veya baş ağrılarından şikayet eden, içe dönüklük ve mutsuzluk belirtileri gösteren, cinsel davranışlarla aşırı meşgul olan, arkadaş edinmekte güçlük çeken yaşıtları veya kardeşleriyle sıkça kavga eden, başkalarına zorbalık eden veya başkaları tarafından zorbalık gören, kendini savunamayan özellikle de oyun oynamayan ve oynamasını bilmeyen çocuklar için kullanılan ideal bir yöntem olduğunu ifade eden Yazıcı ayrıca oyun terapisi, endişe, korku, takıntı, düşük özgüven, çekingenlik, dürtüsellik, saldırganlık, topluma-okula uyum sorunu, davranış problemleri, uyku- yeme- tuvalet sorunları için uzmanların sıkça kullandığı bir terapi tekniği olduğuna dikkat çekti. 

Yazıcı, “Oyunla tedavi, oyunun doğası gereği iyileştirici özelliğe sahip olmakla beraber çocuğun zihinsel, fiziksel, duygusal, sosyal ve psikolojik gelişimine katkıda bulunur.’ Diye konuştu.

Çocuğun yaşadığı bir travma, gelişim basamaklarında takılmalara veya gerilemelere yol açabilir diyen Yazıcı, oyun terapisi çocuğun takıldığı gelişim aşamasında gerekli iyileşmeyi sağlayarak bir sonraki gelişim aşamasına geçmesine ve iç dengesini kurmasına yardımcı olacağını ifade etti.

 Yazıcı şunları kaydetti:

Oyun terapisi 2.5 yaşından 13 yaşına kadar uygulanabilir ve terapi her alanda problem yaşayan her türlü çocuğa fayda sağlayabilir.

* Öfke kontrolü sağlayamayan çocuklar

* Kayıp ve yas sürecindeki çocuklar

* Davranış bozukluğu yaşayan çocuklar

* Anksiyete

* Depresyon

* Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

* Otizm

* Akademik, sosyal ve fiziksel gelişim sorunları

* Öğrenme güçlüğü

* Anne baba ayrılması veya aile ilişkilerinin bozulması

Durumunda olan her çocuğunun bir uzamadan yardım almasının ise oldukça gereklidir.

Oyun terapisti Emine Yazıcı , Oyun terapisinden çocukların nasıl yararlacağı sorusuna ise

“Çocukların hatalı bakış açıları oyun terapisinde zamanla onlara çıkış yollarını göstererek bu problemlerini çözmelerine yardım eder.

Çocuklar oyun terapisine belirli problemlerin çözümü için yönlendirilirler. Bu çocuklar zaten genelde bazı hatalı davranışlar ve alışkanlıklara sahiptirler gerek arkadaşlarıyla ya da evde ailesiyle. Oyun terapisi çocuğun bu zorluklarla baş edip çözümler bulmasını ve problem çözme yeteneğini güçlendirmesini sağlar. “ şeklinde yanıt verdi.

“Oyun terapisi çocuğun durumuna göre değişen zamanlarda uygulansa da genelde 30 ile 50 dk arasında sürmektedir. Terapi her çocuk için farklı işler ve bir çocuğun oyun terapisinden yarar sağlayabilmesi için her hafta ya da iki haftada bir gelmesi tercih edilir. Toplam uygulama süresi ise çocuğun sorununa göre ve çocuğun terapiye uyumuna ya da direncine göre değişmektedir.

Oyun terapisinden ne kadar sürede sonuç alınacağının çocuktan çocuğa değişmekte olduğunu dile getiren uzman psikolog çocuğun yaşadığı travmanın ciddiyetine ve olayları nasıl algıladığına göre farklılık gösterir. Problemli davranış ne kadar yeniyse bunun aşılması o kadar kolay olacaktır. Diyerek

Çocuk oyun terapisinden neler kazanacağına şu sözlerle değindi:

“Çocuklar oyun terapisi ile özgüvenlerini kazanmayı, işbirliği yapmayı, başklarına saygı duymayı, sorumluluk almayı ve sorumluluklarını yerine getirmeyi, kendini korumayı, dikkatini toplamayı, problemlerine çözüm yolu bulmayı, öfkesini doğru yönlendirmeyi, kendini doğru ifade edebilmeyi, sosyal ilişkilerini güçlendirmeyi, korkularını yenmeyi, konuşma bozukluklarını düzeltmeyi öğrenirler. “

Son olarak  çocuğa oyun terapisine gelirken nasıl bir açıklama yapılmalıdır ? sorusuna yanıt veren oyun terapisti Emine Yazıcı:

Çocuğa doktora gittiğini söylemek yerine,

Oyun terapisi,” sen resim veya benzeri bir faaliyet yaparken, hikaye anlatırken ya da herhangi bir oyuncak “ile oynarken duygularını anlamana ve onlar hakkında konuşmana yardımcı olacak, çünkü onları içinde tutarsan ve ne hissettiğini fark etmezsen mutsuz hissedebilirsin. Oyun terapisti sana hiçbir zaman yapmak istemediğin bir şeyi yaptırmayacak,söylemek ve yapmak istediklerine kendin karar vereceksin”.

Gibi bir ifade kullanmak çocuğun kendini güvende hissetmesine yardımcı olur.” Dedi.