Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda, hükümetin, kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarında konsolideyi kaldırarak hayat pahalılığı uygulamasını değiştirme kararının ardından hazırladığı yasa tasarılarının, ilgili Meclis komitesinde ivedilikle ele alınmasına ilişkin tezkereler görüşülerek oylandı. Tezkereler oy çokluğuyla kabul edildi.

Toplantının sunuşlar bölümünde Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi (Kuruluş Görev ve Çalışına Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Sivil Savunma Teşkilatı Personel (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkiler) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasası,  Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Emeklilik (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı, KT Sosyal Sigortalar değişiklik yasa tasarısı, Sosyal Güvenlik değişiklik yasa tasarısı, Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Gelir Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın ivedilik tezkereleri onaylandı.

Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili tezkerenin okunmasının ardından Maliye Bakanı Özdemir Berova söz aldı.

Maliye Bakanı Özdemir Berova da, esas olanın alım gücünü korumak olduğunu, bunu oluşturan etmenlerin de kazanç ve hizmet alımındaki giderler olduğunu söyledi.

Kazanç olarak bakıldığında ücretlilerin kazancının güneyle paralel gittiğini belirterek, yüksek enflasyondan geçildiğini TC’deki enflasyonun düşmeye başladığını ve bu nedenle öngörülebilir bir maliye analizi yapmaları gerektiğini kaydetti.

Berova, bu düzenlemeyle birlikte, hayat pahalılığının yılda iki kez verilmeye devam edileceğini ve hayat pahalılığı oranında yükseltileceğini anlattı. Berova, bu uygulamanın emeklilik maaşlarına negatif etki etmeyeceğini de vurguladı.

Ekonominin ekmek fiyatı üzerinden yorumlanmasının olabilecek en mantıksız olgu olduğunu söyleyen Berova, 2023 yılında asgari ücretle 1938 ekmek alınırken, bugün bunun 4680 ekmeye çıktığını ancak bunun alım gücünün arttığını göstermediğini belirtti.

Bunun da muhalefetin yanlış bir örnekleme üzerinden gittiğini, amacın oluşacak hayat pahalılığının çok yükselmediğini kaydeden Berova, çalışanın maaşının hayat pahalılığı oranında artmasını sağlayacağını söyledi.

Maliye Bakanı Özdemir Berova, güneyle kuzey arasında geçişler konusunda Erhürman'ın verdiği oranların doğru olduğunu, bunun da alım gücünü arttıracak politikalar ortaya koymalarının doğruluğunu gösterdiğini söyledi.

2025 yılının kolay geçmeyeceğini belirten Berova, ancak bu yapılanların kamu maliyesindeki açığı kapatmak için değil orta ve uzun vadede verilecek güven mesajıyla piyasayı ucuzlatmayı hedeflediklerini anlattı.

ERHÜRMAN

CTP Genel Başkanı Erhürman yeniden söz alarak, kendisinin ekmek sayısıyla ilgili bir şey söylemediğini sadece ithalat ve narh koyarak çözüm üretilemediğine işaret ettiğini, zaten Berova’nın verdiği örnekle de alım gücünün arttığı anlamına gelmediğini de açıkladığını hatırlattı.

İthalat rakamındaki göstergelerin nüfusla alakalı olduğunu, turistlerin başka yerlere kaymasıyla kaybedilen gelirden bahsettiğini vurgulayan Erhürman, mevzuatta fiyatlandırma üzerinden bir cezalandırma olmadığını söyledi.

Fiyat tahribatının bir yılda düzeltilemeyecek hale geldiğini, işçi ve işveren sayısının denildiği gibi artmadığını, 2025’te bunun daha da azalacağını savunan Erhürman, emlak alanındaki artışın da devam etmeyeceğinin belli olduğunu, zaten artmasının da mali artışa işaret etmeyeceğini anlattı.

Erhürman, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğluyla yorumlama farklılıkları olduğunu ve bunun konuşulması gerektiğini belirterek, güneyle maaşların eşitlenmesini inkar etmediklerini, alınan para çoğalırken kendisinin alım gücünün düşüşüne işaret etmeye çalıştığını yineledi.

Bu düzenlemelerin alım gücünde bir artış vadetmediğini, Maliye'ye de bir katkısı olmayacağını o zaman niye böyle bir düzenlemeye gidildiğini anlayamadığını kaydeden Erhürman, piyasada öngörülebilirliğin nasıl sağlanacağını da anlayamadığını vurguladı.

Erhürman, Berova’nın söylediğinden kuzeyden değil güneyden alışveriş yapabilenlerin de gelirini azaltarak yaşamı iki taraftan da zorlaştıracağı anlamına geldiğini ileri sürdü.

Sorunun, alınan ürünün fiyatı değil, kimin o üründen ne kadar alabildiği olduğunu ifade eden Erhürman, burada yapılan şeyin tek sonucunun alım gücünü azaltmak olduğunu, bunun ne faydası olacağını anlayamadığını söyledi.

AMCAOĞLU

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, sıkıntı olmadığını söylemenin saflık olacağını, iyiye gidilmediğini ancak geçen yıldaki ithalatın çok üzerine çıkıldığını söyledi.

Amcaoğlu, işçi ve işveren sayılarının artması, ihracatın artması için bunları iyi değerlendirmek gerektiğini, herkesin gailesinin reel sektörün ayakta kalmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Amcaoğlu, marketlere giderek yapılan denetimlerin işe yaramadığını Erhürman’ın başbakanlığı döneminde gördüklerini de belirtti.

Amcaoğlu, bugün çok dikkatli adım atılması, denetimlerin teknolojiyle yapılması için çalıştıklarını, kısa süre sonra anlık verilerle ekonomiyi izleyebilmeyi umduklarını ifade etti.