Vergi Uzmanı ve Ekonomist Kemal Özçakır, Kanal T’de katıldığı programda ülke ekonomisine dair önemli açıklamalarda bulundu. Özçakır, 2024 yılında bütçede 18 milyar TL’ye varan açık oluştuğunu belirterek, bu açığın her ay yaklaşık 1 milyar TL olarak devam ettiğini, Maliye’nin bu farkı borçlanma ve Merkez Bankası avanslarıyla kapattığını söyledi. Denetimlerin yetersizliğine dikkat çeken Özçakır, “Kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele için yaygın ve yoğun denetim şart. Teknik altyapı ve liyakatli kadroların eksikliği bu süreci zayıflatıyor” dedi.
"Bankacılık Sektörü Karlı, Elektronik Etiket Sistemi Vergi Takibi İçin Kullanılabilir"
Merkez Bankası’nın son çeyrek bültenini değerlendiren Özçakır, bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünün %10 oranında arttığını, bankaların ciddi oranda kar ettiğini ifade etti. Özçakır, banka hissedarlarının kar paylarının düşük oranda vergilendirilmesi talebinin haksız olduğunu vurgularken, elektronik raf etiketi uygulamasının da daha çok vergi denetimi amacı taşıdığı görüşünü paylaştı. Bu sistemle firmaların beyan ettiği satış verileri ile raf fiyatları daha kolay karşılaştırılabilecek.
Dövizde yaşanan yükselişe de değinen Özçakır, Türkiye’nin sıkı para politikası uyguladığını ancak son gelişmelerin dövizi tetiklediğini belirtti. “Temel gıda ve temizlik ürünlerine narh uygulanmalı, fahiş fiyatlar denetlenmeli” diyen Özçakır, hükümetin önerdiği %3 oranındaki vergi affı tasarısını ise kara para aklama olarak görmediğini belirtti. Özçakır, bu affın yatırım ve sermaye artışı şartlarına bağlanmasının önemli olduğunu vurgulayarak, bu tür uygulamaların sık yapılmasının güven kaybı yaratabileceği uyarısında bulundu.