Şen Candaş Ulusoy'un sunumuyla gerçekleşen Siyasetin Eşiği Yerel Yönetimler Gazimağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay, yerel yönetimleri değerlendirdi. Gazimağusa Belediyesi’nin projelerini de paylaşan Uluçay, Gazimağusa’da pek çok projenin yürütüldüğünün altını çizdi. Gazimağusa’da deprem riskine karşı yeni binaların denetimlerinin sıkı yapılsa da eskiden yapılan binalar için yeterli çalışmaların yapılamadığını da kaydeden Uluçay Kentsel Dönüşüm Projelerinin gündeme gelmesi gerektiğini söyledi.

Yerel yönetimlerin dünyada giderek daha fazla önem kazandığına işaret eden Uluçay, “Yerel yönetimlere verilen önem her açıdan artırıldı. Gerek bütçe gerekse verdikleri hizmet alanı genişletildi” diyerek belediyeciliğin klasik belediye anlayışından sosyal belediyeciliğe evrildiğini söyledi.

Gazimağusa’nın KKTC’nin ikinci büyük şehri olduğuna ve buradaki belediyenin önemli bir kurum olduğunu kaydeden Uluçay,  “sorumluluğu aldığımız günden itibaren halkın ve çalışanların güvenini artırmak için belli başlı adımlar attık. Her kuruşun hesabını verebilecek şekilde yaptık.  İki yılın sonunda bu güveni bir oranda saptadık ve çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Göreve geldiği ilk aylardan itibaren yatırımlar yaptıklarını kaydeden Uluçay, “Mali sıkışıklığımıza rağmen yatırımlarımızı yapmaya başladık. Şu anda da aynı şekilde devam ediyoruz. Bu dönemde birçok iş aracı alındı tüm bunlar Mağusa’ya bir hizmet olarak geri döndü” diye konuştu.

İlk göreve geldiklerinde en önemli sorunun kanalizasyon olduğunu ancak şuanda en önemli sorunun ise yollar olduğunu kaydetti. Uluçay, “Yapılan kanalizasyon çalışmalarından sonra yollarımızda ciddi bir sıkıntı var. Yollarımızla ilgili Karayolları ile iş birliği halinde birçok alanda asfalt ve yol çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi ve  belediyeler reformu ile Gazimağusa’nın sınırlarında herhangi bir ayrılma ya da birleşme olmadığını ama güncel ücretlendirme yaklaşımı ile belediye gelirlerinde bir artış yaşandığını söyledi.

Ülkenin en yüksek deprem riski barındıran şehrinin Gazimağusa olduğunun altını çizen Uluçay, “Gazimağusa’da yeni yapılan binalarda yeni uygulamaları en başta uygulayan belediyelerden biriyiz.  Var olan eski binalarda bu problem önümüzde duruyor. Risk altında olan bir bölgedeyiz. Türkiye’de yapılan kentsel dönüş projesinin bir parçası olup olamayacağımızı Türkiye ve hükümetimiz ile görüşmemiz gerekir. Deprem risk var” dedi.

Uluçay, Gazimağusa’da toplu ulaşım sorunu ile ilgili şehirlerarası ve şehiriçi toplu ulaşım konusunda bir proje yapıldığını ve otobüs şirketleri ile işbirliği öngören projenin gerçekleşmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.