Turizm sektörü, dünyada ve ülkemizde ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan önemli ve hızlı gelişen sektörler arasında yer almaktadır. Kişilerin yaptıkları seyahatler ile ilişkili aktiviteler olan turizm, küresel bir olgudur. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de turizm sektörünün gelişimi, ulusal hesaplar, ödemeler dengesi ve istihdam üzerinde olumlu katkılar sağlamaktadır. Bu noktadan hareketle sektör ile ilgili plan ve programlar hazırlanması ve yukarıda belirtilen alanlara sağlanacak katkının ölçülebilmesi adına güvenilir ve güncel verilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, KKTC İstatistik Kurumu ve KKTC Merkez Bankası iş birliğinde 2025 yılından itibaren ‘Çıkış Yapan Yolcu Anketi’ ve ‘Giriş Yapan Yerleşik Anketi’ yapılması için çalışmalara başlanmış, anket uygulamalarının ilk aşaması olan ‘Yolcu Tespit Anketi’ konusundaki hazırlıklar tamamlanarak 15 Temmuz 2024 tarihinden itibaren alan araştırmasının başlatılması aşamasına gelinmiştir. Anketlerin uygulanması turizm sektörü ile ilgili planlama ve pazarlama faaliyetlerinin geliştirilmesine ışık tutacak, AB standartlarına uyumlu karşılaştırılabilir turizm istatistikleri üretilmesini sağlayacaktır.
Turizm anketinin birinci aşamasında, anketin örnekleme tasarımı ve analizlerinde kullanılacak ağırlıklarının belirlenmesi için Temmuz – Aralık 2024 dönemlerini kapsayacak Yolcu Tespit Anketi gerçekleştirilecektir. Yolcu Tespit Anketi ile ülkeye giriş / çıkış yapan kişilerin, ikamet ettikleri ülke, uyruk, ülkeye geliş amacı ve en çok kullandıkları dil sorularına ait veriler toplanarak, yolcu profilinin belirlenmesi ve 2025 yılında uygulanacak ‘Çıkış Yapan Yolcu’ ve ‘Giriş Yapan Yerleşik’ anketlerinin örneklem ve analizleri için kullanılacak çerçevenin oluşturulması hedeflenmektedir.
15 Temmuz 2024’de başlatılması planlanan, Yolcu Tespit Anketi, havaalanı, deniz limanı ve tüm kara kapılarından, giriş / çıkış yapan herkese uygulanacaktır. Anketörler görevli oldukları sınır kapısı ve limanlarda gün boyu görev yapacaktır. Anketler yüz yüze görüşme yöntemi ile tabletler kullanılarak yapılacaktır.
Anket ile ilgili olarak görevlilere yardımcı olunması ve anket çalışmasına olumlu katkı yapılması arzu edilen sonuçlara ulaşılmasını kolaylaştıracaktır. Ayrıca anket ile ilgili şikayet ve öneriler 6013000 – 6013001 telefonlara veya info@stat.gov.ct.tr adresine bildirilebilecektir.