Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) Başkanı Növber Ferit Veçhi, Kanal T’de Pınar Gözek’in sunduğu "Dünya Dönerken" programına katıldı. Veçhi, AİHM’ye başvuran 26 Kıbrıslı Rum’un mülkiyet hakkı ihlali gerekçesiyle TMK’ya yönlendirilerek 26 milyon 458 bin 420 Sterlin tazminat ödenmesiyle ilgili detayları açıkladı. Başvuranların, TMK kararının icrasının tamamlandığını AİHM’ye bildirerek başvurularını geri çektiklerini ve AİHM’nin bu başvuruları kayıttan düşürdüğünü vurguladı.

Rum tarafının TMK’yı kurulduğu günden beri hazmedemediğini belirten Veçhi, "Strasbourg'ta yoğun lobi faaliyetleri yürüttüler ve bu baskıyı artırmaya çalıştılar. Mülkiyet başlığı kapatılmaya hazırken, bu lobiler sürecin kapanmasını engelliyor" dedi. TMK’nın işlevini sürdüren bir yapı olarak kabul edildiğini belirten Veçhi, "Strasbourg'taki Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, TMK tarafından tazminatı ödenen Rock Ruby dosyasının kapatılmasına onay verdi. Bu durum, TMK’nın etkinliğini bir kez daha gösteriyor" şeklinde konuştu.

Rum tarafının TMK’nın etkin olmadığını savunduktan sonra alternatif yollar aramaya başladığını aktaran Veçhi, "Rumlar, AİHM 46/3 maddesini oylamaya sundular. Bu, Kuzey’deki Rum mallarının alınıp satılmasının ve bina ile inşaatların durdurulması anlamına gelir ki bu da bizi Moratoryuma götürür" dedi. TMK olarak Strasbourg’a giderek faaliyetlerini anlattıklarını ve yanlış bilgileri düzeltmeye çalıştıklarını ifade eden Veçhi, "Rumlar başka yöntemler geliştirmeye çalışıyor, ancak yeterli çoğunluğu sağlayamadılar. Bu nedenle TMK’ya yoğunlaşmalıyız ve uluslararası kamuoyunu doğru bilgilendirmeliyiz" dedi.

TMK’YA TOPLAMDA 7,743 BAŞVURU YAPILDI

Veçhi, 25 Eylül 2024 itibarıyla TMK’ya toplamda 7,743 başvuru yapıldığını ve bunlardan 1,845’inin sonuçlandığını aktardı. Veçhi, 1595 başvrudan 15’inin iade, 2’sinin takas ve tazminat, 1’inin ise yalnızca takas kararı alarak sonuçlandığını söyledi. Ayrıca, 10 başvuru 13/2008 sayılı yasa kapsamında tamamlanarak, kiracıların Rum sahipleriyle anlaşarak mülk satın almasına yönelik işlemler gerçekleştirilmiştir. Başvruların arttığını kaydeden Veçhi, her gün 10 başvuru yapıldığını kaydetti.

2020 SONUNA KADAR OLAN TÜM KARARLARIN ÖDEMELERİ YAPILDI

Son zamanlarda başvuranlar ve avukatlarının, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) ilgili kurumlarından gerekli belgeleri temin etmede zorluklar yaşadığını belirten Veçhi, bu durumun sürecin uzamasına neden olduğunu vurguladı. TMK’nın kuruluşundan bu yana 444 dosya ile ilgilendiklerini ve bu dosyaları tamamlamak için yoğun bir çaba içinde olduklarını kaydetti. 2012-2013 yıllarında yoğun talepler olduğunu hatırlatan Veçhi, 2020 sonuna kadar olan tüm kararların ödemelerinin yapıldığını açıkladı.

TMK’nın faaliyetlerini daha verimli hale getirmek için dijitalleşme projesi başlattıklarını ve tüm dosyaların dijital ortamda tutulması amacıyla TİKA ile DAÜ arasında bir protokol imzalandığını belirtti. Altyapı finansmanının KEİ tarafından sağlandığını ve şu anda 8 bine yakın dosya bulunduğunu ifade eden Veçhi, "Dijitalleşme süreci, TMK’nın etkinliğini artıracak büyük bir katkı sağlayacak" dedi. Veçhi, başvuruların daha hızlı ve şeffaf bir şekilde sonuçlandırılması için çalışmalara devam edeceklerini duyurdu.

Editör: Onur Evrensel