Aslı Elder’in hazırlayıp sunduğu Parametre’nin konuğu UBP Milletvekili Hasan Taçoy, Kıbrıs meselesi ile ilgili çarpıcı iddialarda bulunarak, bu yıl içerisinde kapsamlı bir çözümün konuşulacağını söyledi.

KKTc iç vedış siyaseti ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Taçoy,  Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Haspolat kapısı ile ilgili önerisini başarılı bulduğunu kaydederek, 2025 yılında önümüze bir plan gelecek, geliyor. Annan Planı döneminde olduğu gibi ve bu konuda da bir tartışma olmayacak” dedi.

Özellikle Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin kapsamlı bir çözüm getireceği vurgusunu yapan Taçoy,  “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi elinde bulundurmuş olduğu gücünü Kıbrıs Türk tarafı ile paylaşmak istemiyor. Güney’in bu felsefesini kabul ederek yapacağınız tüm siyaseti bunun üzerine bağlamanız gerekmektedir.  Güney’e bizim de bir önerimiz oldu ve Akıncılar içinden bir geçiş teklif edildi. Haspolat’a karşı yapılan teklif tutanaktaki şekliyle Kuzey’den Güney’e Güney’den Batı’ya bir önerisi olmuştu. Sayın tatar cesaretli bir davranış gösterdi. Ayrı bir geçiş noktası oluşturma noktasında sonucunu ilerdeki günlerde göreceğiz.  Kıbrıs meselesinde artık küçük adım kalmamıştır. Amerika Güney’e yerleşti bu Kıbrıs anlaşmasının imzalandığı 1960 sözleşmesinde gündemde olan bir şey değildi şu an Fransa askeri doktrin imzaladı. Amerika orada bulunmaktadır. Çözüm yanlısı diyen tarafın önümüzdeki günlerde nasıl şekilleneceği konuşulacak. Güney Doğu Akdeniz’de parsellerin içerisinde artık bir şekilde çözümleneceği ortaya çıktı.  Güney Kıbrıs Malezya’dan yeni bir platform aldı. Bu yıl içerisinde önümüze kapsamlı bir çözüm planı gelecek ve bu işin savaşsız nasıl hallolabileceği iki toplum arasında nasıl çözümleneceği konuşulacak” dedi.

ANALİZLER DOĞRU YAPILMALI

Öte yandan ülke ekonomisine ve asgari ücrete de değinen Taçoy,  ekonomide büyük bir pasta olduğunu ve 100 parçalık bir pastanın 12 parçasının devlet payı olduğunu ve bunun karşında ekonomiyi gerçekleştiren 88 değerin daha olduğunu kaydetti.

Piyasadaki pahalılığın ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Taçoy, hayat pahalılığının hesaplanma şeklinin ekonomik verilere uygun bir şekilde olmadığını ve 2023’te hayat pahalılığın iki defa artırıldığına dikkat çekerek, “TL maaşının artışı döviz bazında katlanmakla gider. Bu yıl 3 kez artış verilmesi yanlış bir karardı. Yüzde 43 hayat pahalılığı gerçekleşti biz yüzde 63 ödedik. Akaryakıt ve döviz enflasyonu tetikleyen esas iki faktördür. Enerji yüzde 60 hizmetler ve gıda sektörü yüzde 55 civarında değişmiştir. Döviz bazında asgari ücretlinin de maaşı artmıştır. Hayat pahalılığından dolayı kendi içindeki tüfeyi şişirmiştir.  Sosyal sigorta emeklisinin maaşına yüzde 11.12’lik bir artış yapacaksam ve bunun karşılığında prim eden aktif edenlere yüzde7.5 artış getiriyorsam sosyal sigortaların bu sorumluluğuna karşı bir adaletsizlik bir yaratmış olmaz mı? Emekliye yaptığım artış ile aktiften aldığım arasında her ay yüzde 4’lük bir kaybım vardır. Asgari ücreti 11.12artırmakla bu olmazdı demiyorum fakat devlet olarak yaptığım artışla dengeleri korumak zorundaydım. Özelde çalışan yüzde 88 bireye devlette çalışan yüzde 12’de eşitse birine 11.12 diğerine yüzde 7.5 veriyorum diye sorarım. Hayat pahalılığını o kadar şişirdik ki devletin ödemeler dengesinde yaratacağı farkı da öngörmesi gerekirdi” dedi ve analizlerin doğru yapılması gerektiğini kaydetti.