2025 yılının ilk asgari ücretini belirlemek için Asgari Ücret Komisyonu saat 16:00’da toplandı. Komisyonda ilk konuşmayı gerçekleştiren Hür – İş Sendika Başkanı Ahmet Serdaroğlu, asgari ücretliyi temsil etmek üzere masada bulunduğunun altını çizerek, “hükümet asgari ücretlinin sendikalaşmasını desteklemediği için biz sendikalar asgari ücretlinin de demokrasi bekçiliğini yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Daha düşük bir hayat pahalılığı oranıyla masaya oturulduğunu belirten Serdaroğlu devletin belirlediği ve sendikanın belirlediği açlık sınırına dikkat çekerek “biz verileri istatistik kurumundan değil marketleri gezerek aldık” dedi.

HAYAT PAHALILIĞI ORANI BİR ARTIŞ DEĞİLDİR

Asgari ücretin açlık sınırına göre belirlenmemesi gerektiğini, insanların geçinebileceği rakamın açlık sınır olmadığını dile getiren Serdaroğlu, “Asgari ücret artarsa iş yerleri kapanır iddialarına da bir son verin. Ekonomi Bakanı geçmişten bu yana işletme sayısının ne kadar artığını ortaya koymuştur.  Hayat pahalılığı oranı bir artış değildir.  Artı bir artış konuşacaksak onu oturup konuşalım” ifadelerine yer verdi.

Hükümetin yaptığı elektrik, seyrüsefer gibi zamlara da dikkat çeken Serdaroğlu, “Hükümet seyrüseferle %164 elektriğe yüzde 15 zam yaptı. Böyle bir durumda işveren mal ve hizmet dağıtımına zam yapmayacak mı?  Hem emekçileri açlığa mahkum edecek hem de işletmeleri batıracak olan hükümetin yaptığı yanlış politikalardır” diyerek işverenlere “kavgayı bırakalım, hükümete karşı birlik olalım. İşverenlerle bir olursak gücümüze güç gelir” mesajını verdi.

Türkiye Kasım ayı enflasyon oranın 2.24 KKTC’de ise 0.78 çıktığına dikkat çeken Serdaoğlu, “Türkiye’de domates 10 TL KKTC’de domates 100 TL bu oran gerçeği ne kadar yansıtmakta?” iye sordu.

YOKSULLUK SINIRI 71 BİN 600 TL

Asgari ücretlinin sendikalaşamadığına da dikkat çeken Serdaroğlu,  “Asgari ücretli buraya çıkamıyor ki derdini söylesin çıkıp da eylem dahi yapamıyor adam nasıl masaya otursun? Asgari ücretliyi destekleyen bir hükümet mi var. Elbette ki biz sendikalar olarak demokrasinin bekçileri olacağız” diye ekledi.

2023 verilerinden yola çıkan Serdaroğlu, ailelerde çalışma oranın 1.07 olduğuna dikkat çekerek her ailede iki kişinin çalışma oranın da düşük olduğunu belirtti.  Serdaroğlu, “Asgari ücreti döviz cinsine çevirip de başarı öyküsü yapmayı bırakın. Yoksulluk sınırı bu ülkede 71 600 TL’dir. Bir ailesinin bu ülkede geçinebilmesi için bu gelire ihtiyaç vardır” dedi.

KKTC’de geçinmenin en büyük dert olduğunun altını çizen Serdaroğlu, “İnsanlar geçinemiyor. O yüzden bu masada yoksulluk sınırını konuşmak zorundayız. Hükümet yetkilileri neden saklanıyor? Hükümetin dışında birlikte bir asgari ücret belirlememiz lazım.  Yüzde 11.12 vereceklerine hiç artış vermesinler. Gerçeği yansıtmıyor.  Muhalefet partilerde hayat pahalılığı üzerine düşmedi. Sessizliğe yattı” ifadelerini kullandı.