Kıbrıs

Sarpten: Sulak alanlarımız alarm veriyor

Ülkemizin bu kış yeterli yağış almaması barajlardaki su seviyesini büyük oranda düşürdü

Kış aylarında ülkemizin beklenen yağışı almaması, barajlardaki doluluk oranını da etkiledi.  Yaz aylarının kavurucu sıcağı nedeniyle Hamitköy Barajı’nda kalan son su da buharlaştı, baraj kurudu… Barajın kuruması doğadaki hayvanları da büyük tehlikeye attı. 

İki yıl önce yine kuruyan Hamitköy Barajı, Mayıs 2023’te yağan yağmurlardan dolayı az miktarda su tutmuştu. Ancak bu kış beklenen yağış olmadığından barajı besleyen derelerden yeterli miktarda su akmadı. Bunun sonucunda da 1 yıl aradan sonra baraj yeniden kurudu.   

Öte yandan Hamitköy Barajı’nın kurumasını fırsat bilen bazı sorumsuz insanlar, araçlarıyla barajın içerisine girerek ‘drift’ yapıyor, tehlikeli hareketlerde bulunuyor. Kurumuş gölete bakıldığında, lastik izleri çok net bir şekilde görülüyor. Sorumsuz kişilerin bu hareketi doğaya büyük zarar veriyor.   

BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan biyolog Hasan Sarpten, Hamitköy Barajı’nın üçüncü kez kuruduğunu söyledi.    Sarpten, son birkaç yılda sadece Hamitköy’de değil, Gönyeli, Kanlıköy ve daha birçok gölette de benzer durumun yaşandığına dikkat çekti.

 KKTC’de 35’i koruma altında 40 civarında sulak alanın bulunduğunu belirten Sarpten, yeterli su seviyesinin sadece Geçitköy Göleti’nde olduğunu kaydetti.    Hasan Sarpten, sulak alanların birçoğunun kuruduğu, birçoğunda su seviyesinin iyice azaldığını, bazılarının ise kuruma noktasına geldiğini belirterek “Daha yazın başındayız. Bu çok ciddi bir durum. Sulak alanlarımız alarm veriyor” diye konuştu.    Göletlerin doğal yaşam ve ekolojik denge için çok önemli olduğunu dile getiren Sarpten, acilen buna yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.