Borsa İstanbul 100 endeksi, güne yüzde 0,93 artışla 10.174 puandan başladı. Yaklaşık 2,5 ayın ardından cuma günü 10 bin puanın üzerini test eden endeksin, kritik seviye üzerindeki seyri devam ediyor.
Öte yandan, Suriye’de 61 yıllık Baas rejimi ve 53 yıllık Esad iktidarının sona ermesi borsayı destekledi. Suriye’nin yeniden inşasıyla Türk şirketlerin ihracatının artacağına yönelik beklentiler, taş toprak endeksini yükseltti; inşaat, çimento ve demir çelik hisseleri güçlü değerlendi.
Analistler, Esad rejiminin yıkılmasının ardından bölgede yeni bir sayfa açılmasının Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkileri güçlendireceği öngörüsünde bulunarak, bölgenin inşası için aktif rol oynayacak şirketlerin hisse performanslarının yakından takip edileceğini aktardı.
Borsa İstanbul 10.000 puanın üzerinde
Borsa İstanbul, 10.149 – 10.197 puan arasında işlem görürken, saat 12.05 itibarıyla yüzde 0,93 artışla 10.175 puanda hareket etti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.250 ve 10.350 puan direnç, 10.100 ve 10.000 seviyeleri destek konumunda bulunuyor.
Cuma günü alıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,46 değer kazanarak 10.081 puandan tamamlamıştı.
Çimento hisseleri tavan
Açılışta bankacılık endeksi yüzde 0,58, holding endeksi yüzde 1,01 değer kazanırken; şu dakikalarda sırasıyla yüzde 0,46 düşüş ve yüzde 1,32 primle hareket ediyor.
Güne başlarken sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 5,19 ile taş toprak olurken; şu sıralarda yüzde yüzde 6,64 oranında primde bulunuyor.
Şu dakikalar itibarıyla Uşak Seramik, İskenderun Demir Çelik, Limak Doğu Anadolu Çimento, Oyak Çimento tavan olurken; Niğde Beton yüzde 8,57, Çimsa Çimento Sanayi yüzde 9,88, Afyon Çimento yüzde 8,22, Kardemir Karabük Demir Çelik yüzde 8,29, İzmir Demir Çelik yüzde 8,71 primle işlem görüyor.
Yeni haftada piyasalar için hangi gelişmeler önemli olacak?
İntegral Yatırım
Borsa endeksi geçen haftayı %4.4 getiri ile tamamladı. Bankacılık endeksi %5.8 yükseldi. Bankacılık endeksi ve Bist 100 endeksinin kapanış yeri oldukça anlamlı ve kar realizasyonu açısından uygun yerler. Bu hafta yaşanacak gelişmelere bağlı olarak risk iştahında yavaşlama olması halinde buralardan kar realizasyonu yaşanabilir. Buna karşın risk iştahının güçlü kalmaya devam etmesi halinde ise 10.250 direnci yukarı yönde zorlanabilir.
Geçen hafta Trump’tan BRICS ülkelerine tarife tehdidi, Türkiye’de Kasım ayı TÜFE verisi, Fed Başkanı Powell’ın konuşması, BDDK’nın 2025 yılına yönelik enflasyon muhasebesi uygulanmasına ilişkin açıklaması piyasa gündeminde oldu. Bununla birlikte SPK, pay piyasalarında açığa satış yasağının 2 Ocak 2025 tarihinden itibaren duyurdu. Hafta sonu ise Esad rejimi sona erdi. Suriye’ye ilişkin gelişmeler fiyata yansıyabilir. Ancak sınırda tam olarak nasıl bir oluşum olacağını henüz bilmiyoruz. Dolayısıyla bu tarafta yaşanacak uzun soluklu gelişmelerin zaman zaman hisse fiyatına yansıması beklenebilir. Sınırda yeni bir yapılanma olacağına ilişkin zaman zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklamalar alıyorduk. Yine bu tarz benzer açıklamaların gelmesi GYO, ,inşaat ve yapı malzemesi sektörlerinde hareketlilik yaratabilir. Buna karşın bu hareketlerin geçici olmasını ana hikayenin Merkez Bankasının faiz mekanizması olarak kalmasını bekleriz.
10.250 seviyesi kritik
Teknik olarak 22 ve 50 haftalık ortalamaların üzerinde güçlü bir kapanış gerçekleşti. Yukarıda 10.250 seviyesi güçlü direnç olarak izlediğimiz yer. Bu seviyenin üzerinde kapanış olması ve 10.250 seviyesi üzerinin mesken edinilmesi halinde alımlar güç kazanabilir. Bu durumda 11.400 seviyesine doğru güçlenme izlenebilir. Buna karşın 10.250 seviyesinin üzerinde kapanışların olmakta zorlanılması hallinde kar realizasyonları yaşayabiliriz. Ancak bu durumda dahi ana yön yukarı olmaya devam edecek. Borsa endeksi 8700 seviyesindeki dibinden buraya kadar geldiği noktada çok fazla eşik seviye aştı. Dolayısıyla 9500 seviyesinin altında kapanış olmaması halinde geri çekilmeler alım fırsatı olabilir.
Küresel piyasalarda gözler ABD enflasyonunda
Küresel piyasalarda, dünya genelinde siyasi krizlerin derinleşmesi ve jeopolitik endişelerin artmasıyla karışık bir seyir öne çıkarken, gözler bu hafta ABD’de açıklanacak enflasyon ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası kararları başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.
ABD’de açıklanan verilerden alınan sinyaller, ülke ekonomisinin “yumuşak iniş” yapabileceğine yönelik iyimserliği beslemesine karşın Güney Kore ve Fransa’daki siyasi karışıklıklar ile Orta Doğu’da tansiyonun yükselmesi piyasaların yön bulmasını zorlaştırıyor.