Prof. Dr. Sertaç Sonan, Kanal T’de yayınlanan “Haftaya Bakış” programında Pınar Gözek’in konuğu olarak Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı Raporu 2024’ü değerlendirdi. Rapora göre ülkede yolsuzluk algısında ciddi bir kötüleşme yaşanıyor. Sonan, 8 yıldır düzenli olarak yayımlanan raporda bu yıl ülkenin skoru 26 olarak ölçüldü. 0 ile 100 arasında değerlendirilen endekste dünya ortalaması 43 olurken, Kuzey Kıbrıs 180 ülke arasında 140. sırada yer aldı.
Raporda dikkat çeken bir diğer bulgu ise, iş dünyasında rüşvetin yaygınlaşması oldu. Yapılan anketlerde her üç iş insanından birinin son bir yıl içinde rüşvet verdiğini itiraf ettiğini belirten Sonan, yolsuzluğun kamu hizmetlerinden yatırımlara kadar birçok alanda olumsuz etkiler yarattığını vurguladı. Ekonomik kalkınmanın önündeki en büyük engellerden birinin yolsuzluk olduğuna dikkat çeken Sonan, “Yolsuzluk iş yapmanın önünde ciddi bir engel, yatırımcılar için caydırıcı bir unsur” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Sonan, yolsuzlukla mücadelede toplumsal farkındalığın önemine değinerek, bu durumun kanıksanmaması gerektiğini belirtti. Yolsuzluğun yalnızca soyut bir sorun olmadığını, kamusal hizmet kalitesinden ekonomik büyümeye kadar somut sonuçları olduğunu söyledi. Sonan, “Sorunun çözümü için adım atılmazsa, mevcut durum daha da kötüleşecek” uyarısında bulundu.