Bahar ayının başlamasıyla beraber polen alerjisi olanlar zorluk yaşamaya başladı. Polen alerjisi olanların yapmaması gereken 5 hatayı sizler için derledik. Kış ayının sona erip bahar ayının başlaması, alerjisi olanları rahatsız ediyor. Hayat kalitesini düşüren polen alerjisinin artmasına sebep olan hataları yapmayarak bu dönemi daha rahat geçirmek mümkün.
Kış ayının sona erip bahar ayının başlamasının ardından doğa uyanıyor. Polen alerjisi olanların zorlu süreci başlarken ağaçların ve otların etrafa yaydığı polenler hayat kalitesini düşürüyor. Göz kızarması, burun akıntısı ve hapşırma ile zor anlar yaşayanların yapmaması gereken hatalar bahar ayının başlamasıyla beraber yeniden gündeme geldi. Alerjiniz varsa, bu alışkanlıklardan uzak durmalısınız.
POLEN ALERJİSİ OLANLAR BU HATAYA DÜŞMEYİN
Yazın gelişine kısa süre kala baharın güzelliklerinin yanında zorlukları da başlıyor. Ağaçların, çiçeklerin ve otların havaya yaymış olduğu polenler alerjisi olanlarda hapşırma, göz kaşıntısı ve burun akıntısı yaşatıyor. Yüksek derecede alerjisi olanlar bahar ayında dışarı çıktığı an alerjik reaksiyonlar gösteriyor. Polen alerjisi olanların düşmemesi gereken hataları derledik.
Doğa uyanırken polenler alerjisi olanlara düşman olmaya başlıyor. Güzel bir görüntü oluşturan ağaçlar, çiçekler ve otlar alerjisi olanlara zorluk yaşatırken sabah saatlerinde dışarı çıkmak, filtresi temizlenmemiş klima kullanmak hapşırma etkisini yaşatabilir. Alerjik reaksiyonları en aza indirmek için bahar ayında 05.00-10.00 aralığında polen seviyesi yüksektir. Bu nedenle bu saat aralıklarında dışarı çıkmamaya özen göstermek alerjinizi azaltır.
POLEN ALERJİNİZ VARSA PENCERELERİ KAPATIN
Bahar ayında araba ve ev pencerelerini çok sık açık tutmak polenlerin evinize girmesine sebep olur. Rüzgar olan günlerde açılan pencerelerden yüksek miktarda polen girebilir. Hapşırma, göz yaşarması gibi belirtileri yaşamamak adına elinizden geldiğinde pencereleri kapalı tutmaya çalışın. Genel olarak sabah saatlerinde yoğun olan polenlerden korunmak adına pencereleri öğlen saatlerinde açarak evinizi havalandırabilirsiniz.
Çamaşırlarınızı dışarıda kurutmamak da polenlere karşı koruma sağlar. Yoğun polenlerin olduğu dönemlerde dışarıda olan polenler kıyafet, çarşaf ve yastık kılıflarınıza yer edinebilir. Bu da tüm gün boyunca hapşırmanıza sebep olur. Bahar ayında yapılması gerekenlerden bir tanesi de kıyafetlerinizi mümkün olduğunda iç mekanda kurutmaktır. Yoğun alerjiye sahip olanlar dışarıdan eve geldikten sonra ilk olarak kıyafetlerini çıkartmalıdır. Dışarıda bulunduğunuz sürelerde etrafta uçuşan polenler kıyafetlerinize yapışabilir ve alerjinizin artmasına neden olur.
KALIN KUMAŞLI HALILARA VEDA
Polenlerin arttığı bahar aylarında alerjiniz var ise kalın dokuya sahip olan halı ve kumaşlara veda etmeniz gerekir. Erken saatlerde ağaçlardan, çiçeklerden ve otlardan uçan polenler kalın kumaşlarda daha fazla yer edinebilir. Kalın dokusu olan halılara yer edinen polenler ev içerisinde etrafa dağılır ve gün boyu alerjik reaksiyon yaşamanıza sebep olur. Yaz aylarında kilim gibi ince kumaşlı halıları kullanabilirsiniz. Dışarıdayken ellerinize polen değmiş olma ihtimali yüksek olurken göz ve burun çevresine dokunmak alerjinizi artmasına neden olabilir. Mümkün olduğunda ellerinizi göz çevrenizden uzak tutmanız gerekir.