Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Müsteşarı Enver Öztürk yayımladığı açıklamasında;
“CTP Milletvekili Salahi Şahiner’e Bakanlığımızın cevabıdır.
Sayın Şahiner DHM nin hazırladığı raporu eksik ve yanlış yorumlayarak T&T ye 100 milyon$ civarında kıyak geçildiğini söyleyerek kamuoyunu yanıltmıştır.
DHM’nin hazırlamış olduğu rapor bize göre tamamen bizim lehimize olup, tartışmalı konuları lehimize yorumlamıştır.
Sn. Salahi Şahiner’in iddiasına göre Ercan Hava Limanı İşletme süresinin 2044 Kasım ayına kadar uzatılmış ve böylece TT ye büyük bir kıyak geçilmiştir. Bu iddiasını desteklemek için bir de belge yayınlamıştır. Oysa paylaştığı dokümanda yer alan 19.11.2024 tarihinin hemen bitişiğinde bir * işareti yer almaktadır, her ne hikmetse Sn. Şahiner bu işareti gözden kaçırmıştır. Yine ayni sayfanın en altında bu işaretin şu anlama geldiği belirtilmektedir:
*Ek Sözleşme No:2’ye istinaden ilave 48 ay, Ek Sözleşme No:4’e istinaden 15.08.2021 tarihinden Ek sözleşme No:5’in imza tarihi olan 13.07.2023 tarihine kadar geçen 697 günün 1.5 katı olan ilave 1045 gün yatırım süresi olarak belirlenmiş olsa da söz konusu dönemde ciro paylaşımının yapılmış olması nedeniyle karşılıklı olarak tarafların bahse konu dönemi işletme süresi olarak değerlendirmiş olduğu hususunda açık olmayan bir mutabakata varıldığı kanaatine ulaşılmıştır.
Bizim hukukçularımıza göre DHM heyeti Havalimanını işletmekle görevli şirkete demiştir ki; “Kardeşim sen havalimanını Ek Sözleşme No:4’ün imza tarihi olan 15.08.2021 tarihinden Ek sözleşme No:5’in imza tarihi olan 13.07.2023 tarihine dek işlettin. KKTC ile ciro da paylaştın dolayısı ile sen Ek Sözleşme No:4’ten kaynaklı ilave işletme süresi almayacağını zımnen kabul ettin; bu süreyi işletme süresi olarak değerlendirdin ve bundan dolayı 1045 gün ilave işletme süresi alamazsın…”
Sn. Şahiner yaptığı açıklamada yukarıda belirttiğimiz çok önemli (*) işaretli paragrafı da her ne hikmetse gözden kaçırmıştır. Bu tür dokümanları yorumlamadan önce Partisinde hukukçu milletvekilleri ile istişare etmesinde fayda var.
Pist meselesine gelince; Bilindiği gibi, şartnamede eski pistin ilave yapılarak uzatılacağı yazmaktadır. İlave bölüm ise beton olacaktır. DHM diyor ki; ” Böyle bir Uluslararası Havaalanında pistin yarısı asfalt, yarısı beton olamaz. Kıbrıs gibi sıcak bir iklimde asfalt pist kullanılmamalıdır. Onun için eski pistin asfaltı sökülüp pist tamamen beton pist haline getirilmelidir. Uzatma bölümünü düştüğümüzde yapılacak olan işlemin bedeli 19 milyon Avrodur.
Bizim önümüzdeki alternatifler şunlardır;
1)Şartnamede ne yazıyorsa o. Yani mevcut asfalt pisti beton pist olarak devam ettir. Yarısı asfalt, yarısı beton ikinci bir pistimiz olsun.
2)Tamam ikinci pisti komple beton yap. Bunun bedelini ciro paylaşımından yavaş yavaş ödeyelim.
Bu konuda karar mercii elbetteki Hükümettir.
Bunların dışındaki bütün ihtilaflı konular lehimize rapor edilmiştir.” ifadelerine yer verdi.