Ekonomi

Oto galeri enflasyonu yaşanıyor

Ülkemizde kontrolsüzce büyüyen oto galeriler mantar gibi çoğaldı, her köşe başına bir oto galeri açıldı

Doğan SAMER   

Ülkemizde kontrolsüzce büyüyen oto galeriler, mantar gibi çoğaldı.    Evlerin arasında, apartmanların altında veya yol kenarlarında en az bir tane oto galeri görmek mümkün… Kısacası hemen her köşeye bir oto galeri açıldı, sektör darmadağın oldu.    “Plansızlık” nedeniyle yaşanan bu durumun yanı sıra bazı kişilerin de bireysel olarak, yani “kendi başına” ülkeye araç ithal ederek sosyal medya üzerinden satması sektöre dibe çöküşü yaşattı.    BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Başkanı Barış Yuca, oto galeri sayısında 2018 yılından sonra çok ciddi bir artış yaşandığını belirterek bu artışın kaliteli hizmeti düşürdüğünü söyledi.

“En büyük sorun bireysel araç ithalatı”   

Adaya gelen araçların “temizlik seviyesi” kalitesinin çok düştüğünü dile getiren Yuca, halkın çoğu galeri hizmetinden memnun olmadığını kaydetti.    Oto galerilerdeki artışın yanı sıra en büyük sorunun “bireysel araç ithalatı” olduğuna dikkat çeken Yuca, bazı kişilerin ülkeye araç ithal edip, çok cüzi bir farkla araç sattığını ifade etti.    Köşe başlarındaki tarlalarda, evlerin garajlarında ya da dükkanların önünde “binlerce aracın” bulunduğunu belirten Yuca, bazı kişilerin eczacılık veya kırtasiyecilik yaptığını, ancak araba da sattığını savundu.    Barış Yuca, bu durumun büyük bir soruna dönüştüğünü vurguladı.

“2010’a kadar tek tük galeri vardı”   

Ülkedeki galeri sayısının 2010 yılına kadar “tek tük” olduğunu belirten Yuca, 2018 yılından bu yana geçen 6 yılda çok ciddi bir artış yaşandığın söyledi.    Bu artışın “kaliteli hizmeti” de düşürdüğünü ifade eden Yuca, geçmişte galericilik mesleğini icra etmeyen kişilerin “ben galeri açtım” diyerek bu mesleği yapmaya başladığını belirtti.    Söz konusu kişilerin yıllardır bu mesleği icra edenlere “rakip olabilmek” için piyasanın altında satış yapmaya çalıştığına dikkat çeken Barış Yuca, “Kimi ülkeye yıpranmış veya kazalı araba getirdi, kimisi de kilometresi yüksek olan aracın kilometresini aşağıya çekti. Hizmet kalitesi bu yüzden düştü” diye konuştu.    Yuca, kontrolsüzce “galeri açma izni” verildiğini ve bu durumun kontrol altına alınmadığını söyledi.

“Vergi yükümüz çok fazla”   

Barış Yuca, bireysel araç getirilmesine karşı acilen önlem alınması gerektiğini söyledi.    Devletin iki ay içinde birçok galericiye re’sen vergi yolladığını, işletme sahiplerin ciddi vergilerle boğuştuğuna dikkat çeken Yuca, bu vergilerin 5-10 milyondan başlayıp, 50-100 milyon TL’ye kadar çıktığını belirtti.    Yuca, vergi yüklerinin çok fazla olduğunu dile getirdi.    Barış Yuca, bu vergilerin yanı sıra personellerin sigorta ve ihtiyaç sandığı ödemeleri ile araç gümrükleme işlemleriyle de devlete kazanç sağladıklarını anlatan Yuca, “Bir işimizi resmi bir şekilde yapıyoruz” dedi.    Yuca, bireysel ithalat yapan kişilerin kira, personel, elektrik ve su gibi hiçbir giderinin olmadığını belirterek, bireysel araç getirilmesine karşı önlemlerini acilen alınması gerektiğini yineledi.