Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Altunç, Kuzey Kıbrıs’ta 45 meteoroloji istasyonunun bulunduğunu fakat bu sayının yeterli olmadığının altını çizerek daha fazla istasyonun, hava olaylarını daha detaylı şekilde analiz etmeye olanak tanıyacağını ifade etti.

BAĞIMSIZ TV’de Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay’ın sunduğu “Markaj” programına konuk olan Altunç, uçakların güvenli iniş ve kalkışlarında meteorolojinin önemine değindi, yan rüzgarların ve ani hava değişikliklerinin uçuş güvenliğini tehlikeye atabileceğini söyledi.

Altunç, su yönetimi ve göletlerin bakımı konusunda da ciddi eksiklikler olduğunu ifade etti.

Meteroloji Yayın1

Altunç: Mezun az, olan da iş bulamıyor

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Altunç, Kuzey Kıbrıs'ta sadece 3 meteoroloji mühendisi bulunduğunu, bunun da ciddi bir eksiklik olduğunu vurguladı.

Altunç, mezun olan birçok meteoroloji mühendisinin, kendi alanlarında iş bulamayarak farklı mesleklere yönelmek zorunda kaldığını belirtti, son mezunlardan birinin emlakçılık yaptığını, bunun nedeninin de özel sektörde meteoroloji mühendislerine iş imkanı olmadığını söyledi.

Altunç, sadece Kuzey Kıbrıs'ta değil, Türkiye’de de meteoroloji mühendisliğine ilginin düşük olduğunu söyledi. Altunç, Türkiye’de bu alanda eğitim veren sadece iki üniversite bulunduğunu, bunların da İstanbul Teknik Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi olduğunu belirtti. “Devletin teşvik etmeyişi ve iş garantisi sunmayışı nedeniyle bölüme ilgi azalmış durumda. Devletin zorunlu burslarla bu mesleği teşvik etmesi gerekir” diyen mezun sayısının az olduğunu ancak mezun olanların da iş bulamadığını ifade etti.

"İnsanlar bir felaketle yüzleşene kadar meteorolojinin önemini anlamıyor”

Altunç, meteorolojinin gözle görülmeyen bir bilim olduğu için çoğu zaman yeterince ciddiye alınmadığını belirtti. Ancak iklim kriziyle birlikte bu bilim dalının hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizen Altunç, özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi konuların meteoroloji mühendisleri tarafından detaylı araştırılması gerektiğini vurguladı.

Altunç, "İnsanlar bir felaketle yüzleşene kadar meteorolojinin önemini anlamıyorlar" diyerek, toplumun bu alana karşı duyarsızlığını eleştirdi. İklim değişikliğiyle mücadelede meteoroloji mühendislerine çok daha fazla ihtiyaç olduğunu söyleyen Altunç, bu bilim dalının toplum güvenliği açısından ne kadar kritik olduğunu anlattı.

Altunç, Kuzey Kıbrıs’ta 45 meteoroloji istasyonunun bulunduğunu fakat bu sayının yeterli olmadığını dile getirdi. Daha fazla istasyonun, hava olaylarını daha detaylı ve doğru bir şekilde analiz etmeye olanak tanıyacağını ifade eden Kuzey Kıbrıs’ın farklı bölgelerinde aynı anda farklı yağış miktarlarının görüldüğünü, mevcut istasyon sayısının bu farklılıkları yeterince ölçemediğini belirtti.

Altunç, "Gönyeli ve Yakın Doğu Üniversitesi arasında bile 4 kilogramlık yağmur farkı var" diyerek, istasyonların daha da yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı, özellikle Gönyeli gibi geniş alanların yeni istasyonlara ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Ulaşım güvenliği

Uçakların güvenli iniş ve kalkışlarında meteorolojinin önemine değinen Altunç, yan rüzgarların ve ani hava değişikliklerinin uçuş güvenliğini tehlikeye atabileceğini söyledi. Altunç, uçuş güvenliği için meteorolojik raporların anlık olarak takip edilmesi gerektiğini vurguladı. "Uçaklar mutlaka rüzgarı karşılarına alarak kalkar ve iner" diyen Altunç, rüzgarın yönünün uçaklar için ne kadar önemli olduğunu açıkladı. Altunç, yan rüzgarların 15 knot’un üzerine çıktığı durumlarda uçakların iniş yapmamasının tavsiye edildiğini ekledi.

Altunç, sonbahar yağışlarına da değindi ve mevcut hava haritalarına göre yağışların bir hafta içinde bölgeyi terk edeceğini belirtti. Ancak, bu süreçte yer yer etkili yağışların olabileceğini ve gelecekte iklim değişikliğiyle birlikte bu tür ani ve şiddetli hava olaylarının daha sık yaşanacağını söyleyen Altunç, bölge üzerindeki sistemin giderek etkisini kaybettiğini ve yağışların uzaklaştığını, ancak Batı Avrupa'ya doğru yeni bir sistemin yaklaştığını ifade etti.

“Göletler su tutmuyor”

Su yönetimi ve göletlerin bakımı konusunda da ciddi eksiklikler olduğunu belirten Altunç, "Göletlerimizin çoğu bakımsız, suyu tutamıyoruz. Yağmur suyu denize gidiyor" diyerek su kaynaklarının yeterince değerlendirilmediğini vurguladı. Güney Kıbrıs'ın bu konuda daha başarılı olduğuna dikkat çeken Altunç, göletlerin temizlenmesi ve suyun daha verimli kullanılması gerektiğini belirtti.

İklim krizi ve gelecekte olabilecek felaketlere karşı tedbir alınması gerektiğini belirten Altunç, "Küresel ısınma atmosferi genişletiyor ve daha dik bulutların oluşmasına neden oluyor. Bu da daha şiddetli yağışları ve fırtınaları beraberinde getiriyor" dedi. İklim krizinin ciddiye alınması ve meteoroloji mühendislerinin bu süreçte daha etkin bir rol oynaması gerektiğini vurgulayan Altunç, kamuoyunu bu konuda daha bilinçli olmaya davet etti.

Editör: Onur Evrensel