Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Necdet, Kanal T’de Pınar Gözek’in programında, Kıbrıs’ta bir deprem laboratuvarı kurulmasının önemine dikkat çekti. Necdet, bu laboratuvarın, deprem riskiyle ilgili daha sağlıklı verilerin toplanmasını ve aktif fay hatlarıyla ilgili detaylı çalışmaların yapılmasını sağlayacağını belirtti. Ayrıca, laboratuvarın elde edeceği verilerin, kamuoyuna ve karar alıcılara doğru bilgiler sunarak gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olacağını ifade etti.
Mehmet Necdet, 6 Şubat 2023 depreminin ardından Kıbrıs’ta deprem riskine dair farkındalığın arttığını ancak altyapı çalışmalarının hızla tamamlanması gerektiğini vurguladı. Özellikle Kuzey Kıbrıs’ta aktif fay hatlarının haritalanması ve deprem mikro-bölgeleme çalışmalarının hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Necdet, bina stoklarının güvenilirliğinin de detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi.
Necdet, toplumun deprem bilinci konusunda eksik olduğunu ve eğitim sisteminde yer bilimleri konularına daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Okullarda seminerlerin düzenlenmesi ve bilgilendirme broşürlerinin hazırlanması gerektiğini belirten Necdet, bu bilinçlenmenin, altyapı çalışmalarıyla bir arada yürütülmesinin deprem risklerini azaltmada hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi.