Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar ve beraberindeki heyet, UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı’na katıldı.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı, 23-24 Ekim 2024 tarihlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde “Yerel Diplomasi: Kentsel Geleceğin İnşası” temasıyla gerçekleşti. Ulusal ve uluslararası 30’a yakın büyükşehir belediyesi başkanı ve eş başkan ile yönetici Diyarbakır’da biraraya geldi.

Yerel yönetim temsilcilerini bir araya getiren organizasyona Belediyeler Birliği, Güzelyurt Belediye Başkanı ve aynı zamanda UCLG-MEWA Kent Diplomasisi ve Yerel Yönetişim Komitesi Eş Başkanlığı ile Çevre Komitesi Eş Başkanlığı görevinde bulunan Mahmut Özçınar ve beraberindeki heyet de katıldı.

Özçınar’a, UCLG-MEWA’nın Eş Başkanlığı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komite Başkanlığı ile Turizm ve Kültür Komitesi Eş Başkanlığı’nı yürüten Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul adına Asbaşkan Haşim Yücel, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi Eş Başkanlığı görevini yürüten, Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek, K. T. Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu Üyesi, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, K. T. Belediyeler Birliği Müdürü Muammer Güneş ve Girne Belediyesi Müdürü Hüseyin Köle eşlik etti. 

UCLG-MEWA BAŞKANI TAYSEER ABU SNEİNEH’DEN ÇAĞRI

Saygı duruşu ve İsrail zulmü altındaki Filistin için dua ile başlayan, toplantıda konuşan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, UCLG-MEWA’nın 20. kuruluş yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Bölgenin ciddi bir kaosla karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Duman, iklim krizine de değinerek, yerel yönetimlere düşen görevin yaşanan zorluklar karşısında dayanışmayı artırmak olduğunu söyledi.

Toplantının ev sahipliğini yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak da konuşmasında Ortadoğu’daki savaştan duydukları üzüntüyü dile getirerek, Orta Doğu ve Batı Asya’nın tüm bileşen belediye başkanları ve yöneticileriyle bir araya gelebilmeyi arzuladıklarını ancak bunun mümkün olmadığını söyledi. Bucak, “UCLG-MEWA’nın değerli başkanı Tayseer Abu Sneineh, üye belediye başkanları, yerel yönetim temsilcileri, kendi ülkelerindeki ve bölgelerindeki savaş, soykırım ve işgal politikaları nedeniyle toplantıya fiziki olarak katılamadı” dedi.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da yaptığı konuşmada, UCLG’nin 20 yıllık hareketinde her geçen sene, yerel ve bölgesel yönetimler için yeni fırsatlar doğurduğunu belirtti. Başkan Altay, yerel ve bölgesel yönetimlerin barışın inşasında aktif bir rol oynamaları gerektiğini vurguladı.

UCLG-MEWA Başkanı olan Filistin El Halil Belediye Başkanı Tayseer Abu Sneineh ise toplantıya Zoom programı üzerinden online olarak katıldı. Konuşmasına dua ile başlayan UCLG-MEWA Başkanı, yaşanan katliamlardan ve insanların yaşadığı zorluklardan bahsederek Filistin halkı için yardım çağrısında bulundu.

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından iki gün boyunca UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Toplantısı ile farklı başlıklara sahip oturumlarla devam etti.

Özçınar, "Şehirler Arası işbirliği: Yerel Eylem için Yenilikçi Çözümler" başlıklı tematik oturum kapsamında konuştu

Tematik oturumlar aracılığı ile kent diplomasisi, akıllı şehirler ve kentsel mobilite  alanlarında bölgedeki belediyeler arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen bu önemli etkinlikte, bölgesel ve uluslararası düzeyde yerel yönetim ilişkilerine ivme kazandırma hedefiyle gerçekleştirildi.

Mahmut Özçınar da UCLG-MEWA Kent Diplomasisi ve Yerel Yönetişim Komitesi’nin organize ettiği "Şehirler Arası işbirliği: Yerel Eylem için Yenilikçi Çözümler" başlıklı tematik oturum kapsamında düzenlenen panelde bir konuşma yaptı. Oturum kapsamında yerel yönetimlerin şehirler arası işbirliği adına kaynak, bilgi ve tecrübe aktarımı noktasında geliştirebilecekleri yöntem ve stratejiler ele alındı.

Mahmut Özçınar konuşmasında, şehirler arası ilişkilerin güçlü olmasının ülkeler arası ilişkilere, hatta bölge barışına katkı yaptığını vurguladı ve bu ilişkilerin karşılıklı deneyimleri paylaşma imkanı da sağladığını belirtti. Küreselleşme, demokratikleşme, yerel katılımın güçlenmesi gibi gelişmelerin kentler arasındaki ilişkileri çok daha derin ve canlı hale getirdiğini vurgulayan

Özçınar, sosyal belediyecilik, enerji politikaları, çevre ve yeşil enerji, akıllı ulaşım gibi konulara da değinerek bazı çözüm önerilerinde bulundu.

Özçınar, yerel gıda üretiminin teşvik edilerek dijital platformlar aracılığıyla yerel işletmelerin desteklenebileceğini, atölye ve eğitim programlarıyla bireylere yeni beceriler kazandırılabileceğini, oluşturulan gönüllü ağlarıyla toplumdaki dayanışmanın güçlendirilerek ihtiyaç sahiplerine kolaylıkla ulaşılabileceğine dikkat çekti. Kültürel mirası yaşatıp, değerlere sahip çıkmanın da bu noktada çok kıymetli olduğunu kaydeden Özçınar bu noktada yerel sanatçıları desteklemenin önemini vurguladı.

Editör: Pınar Gözek