Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Örgütlerden ve Birliklerden Sorumlu Başkan Mahmut Kanber açıklama yaptı.

Kamber açıklamasında şu ifadelere yer verdi
 

Kıbrıs Türk esnafının kaçıncı sınanması bu ve bu sınanmaların sonuçlarının yarattığı sosyal, siyasal ve ekonomik sorunlar, 2020 sonrası pandemi sürecinde katlanarak büyümüştür. Bu sorunların çözümleri ile ilgili politika eksiklikleri her geçen gün, ülkedeki kaçak, kayıt dışılık, iflas ve kapanan işletmeler ile daha da belirgin hale gelmektedir. Zanaatkarın emeğinin bedelini almakta bile zorlandığı bir ülkede ayakta kalmanın çok da mümkün olmadığı görülmektedir.

Hizmetler sektörünün içinde bulunduğu bu zor durumun çözümü, ülkede yaşanan enflasyon, hayat pahalılığı, TL'nin değer kaybı ve bunların sonuçlarıyla mücadele etmeyi gerektirir. Ülkedeki ekonomik sorunlar katlanarak büyümekte ve bu sorunların toplumsal bütünlüğümüzü zedelediğini görmemek için belki de uzayda yaşamak gerekmektedir. Ülkedeki koşullardan ve yaşananlardan habersizmişçesine, üreticinin, esnafın ve zanaatkarın sorunlarının popülist söylemlerle çözülebileceği zamanları çoktan geçtik. Asıl mesele kalkınmadaki eksiklik, ülkedeki nüfus ve iş gücünün plansızlığıdır ve bu sonuçların yarattığı problemlerin söylemlerle çözülebileceğine inanan yöneticilerin yeterliliklerinin tartışılmadığı bir düzende, sonuç almanın mümkünlüğünü tartışmalıyız.

Ülkedeki politikaların uygulanmasını genel geçer söylemler üzerinden anlatmak ve bunun üzerinden sonuç beklemek, sürecin sadece ötelenmesi ve pansuman yapılmasının ötesinde bir model ortaya koymamaktadır. Bu koşulları bilerek, bu süreçleri okuyarak esnafımız, zanaatkarımız ve üreticimiz bir belirsizliğe bir bayramda daha girmiş bulunmaktadır. Bayramlar, insanların sağlık, sıhhatle birlikte mutlu ve huzurlu bir şekilde girebilmesi için sadece yerel politikalar yetmemektedir. Bulunduğumuz yakın coğrafyada insanların yoksulluk, şiddet, savaş ve katliamlarla hayatlarını kaybettikleri bir dönemde, bayramların kutsanan tarifi ile ilgili sorunlar olduğu bir gerçeği de ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Bayramın kime eğlence, kime yaşam kaygısı getirdiği, sınıfsal ayrımların derinleştiği bir dünya düzeninde yaşıyoruz. Ülkemizde de bu durumun farklı olmadığı ve bir yaşam biçiminin olmadığı gerçeğiyle yüz yüze olduğumuzu bilmeliyiz. Tüm bunlara rağmen, ülkemizde birçok  sorunu düzeltebilecek niteliğe sahip insan kaynağının olduğu ve mücadelesini sürdürebilecek topluluğun da bulunduğu gerçeğiyle, iyimser değil, mücadele ruhunu ortaya koyarak amaca ulaşmak için demokrasi ve hukuk çerçevesinde kendi haklarımızı toplumsal fayda noktasında bütünleyeceğimiz zamanların bayram olması dileğiyle.

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası

Örgütlerden ve Birliklerden Sorumlu Başkan

Mahmut Kanber

 

Editör: Mahmut Doğan