Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Genel Başkanı Ahmet Tuğcu, KIB-TEK’in 2018’den bu yana gözden çıkarıldığını ifade ederek, “başkalarına peşkeş çekilmek” adına KIB-TEK’e yatırım yapılmadığını söyledi.
BAĞIMSIZ TV'de yayınlanan, Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay'ın sunduğu "Markaj" programında konuşan Tuğcu, elektrik kesintilerinin en büyük nedeninin kalitesiz yakıtlar ve yetersiz kablolar olduğunu vurgulayarak, “Teknecik Elektrik Santrali’nde kullanılan kötü yakıt nedeniyle her seti 4 bin 500 Euro olan 14 set mazot pompası bozuldu ve bu yüzden de bacadan siyah duman etrafa yayıldı” dedi.
“Birilerine peşkeş çekmek” için KIB-TEK’e yatırım yapılmadığını yineleyen Tuğcu, “Başbakan söylemlerimi beğenmediği için benimle görüşmüyor. Kurumun bu halde olmasının nedeni Başbakan ve müsteşarı Berhan Ongan’ın kötü yönetimidir” dedi.
Tuğcu: KIB-TEK 2018’den bu yana gözden çıkarıldı
EL-SEN Genel Başkanı Ahmet Tuğcu, KIB-TEK eski Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in döneminden sonra geriye doğru gidişin başladığını ifade ederek, İsmet Akim’in geleceği öngörerek planlamalar yaptığını, makineler ve elektronik sayaçlara geçilmesini sağladığını fakat sonrasında KIB-TEK’in gözden çıkarıldığını söyledi.
2018’den bu yana KIB-TEK’e bilinçli şekilde yatırım yapılmadığını belirten Tuğcu, 2012’de sundukları “Özerklik Yasa Tasarısı”nın durduğunu, komiteye dahi gitmediğini ifade etti.
Tuğcu, yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını ve Fasıl 170-171’i de güncelleyerek meclis açılmadan göndereceklerini söyledi.
İlgili odalar, hukukçular, eski KIB-TEK yönetimi ve siyasi partilerle birlikte yeni yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını anlatan Tuğcu, toplantılara gelmeyen tek partinin de UBP olduğunu vurguladı.
“Kesintilerin en büyük nedeni kalitesiz yakıtlar ve bozulan parçalar”
Tuğcu, elektrik kesintilerinin en büyük nedeninin kalitesiz yakıtlar ve yetersiz kablolar olduğunu söyledi.
Tuğcu, “Teknecik Elektrik Santrali’nden şikâyet ediyor vatandaş haklı olarak, bunun nedeni kalitesiz, kötü yakıttır. Teknecik’te 14 set parça mazot pompaları bozuldu ve bu yüzden siyah duman etrafa yayıldı” dedi.
Tuğcu konuyu fotoğraflarla şöyle anlattı:
“Teknecik Elektrik Santrali’ndeki mazot pompalarının her seti 4 bin 500 Euro ve 14 set parça bozuldu. Onun için etrafa siyah duman salınıyor. Bakımları Teknecik’te çalışan emekçiler yapıyor. Sen yönetim olarak gününde parçayı vermezsen durum böyle olur. Tek bir paçadan 100 megavat çıkar. Bacalar dayanamaz hale geliyor. 170 personelim başta olmak üzere tüm halk etkilenir. Kesintiler ve siyah duman salımı konusunda personeli çalışmıyor olarak gösteriyorlar ama şimdi insanlar görüyor. 2 günde 14 pompa sıkıştı. 36 saat dizel bakım atölyesinde çalıştı ekipler” dedi.
“Vatana ihanettir”
Birilerine peşkeş çekmek için KIB-TEK’e yatırım yapılmadığını söyleyen Tuğcu, “Başbakan söylemlerimi beğenmediği için benimle görüşmüyor. Kurumun bu halde olmasının nedeni Başbakan ve müsteşarı Berhan Ongan’ın kötü yönetimidir” dedi.
“Zamların suçlusu çalışanlar değil”
Elektrik tarifelerindeki zamların suçlusunun çalışanlar olmadığını ifade eden Tuğcu, zamlardaki en büyük rolün “Kalecik III” sözleşmesi, yüksek faizli borçlanma, kötü ve verimsiz üretim modellerini kullanma olduğunu söyledi.
“Kalecik III” sözleşmesinin imzalanmaması için çok mücadele verdiklerinin altını çizen Tuğcu, 18 örgütün imza koyduğu maddelere Makine Mühendisleri Odası ve Kıbrıs Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal dışında kimsenin sahip çıkmadığını belirtti. “Kalecik III” sözleşmesi için 3 yerden teklif alınması lazımdı” diyen Tuğcu, sözleşmede bulunan “Sözleşme İmzalandıktan sonra 1 yıl içinde fizibilite çalışması yapılması lazım” maddesinin süresinin dolduğunu fakat hala fizibilite raporunun olmadığını söyledi.
“682 KIB-TEK personelinin ailesine karşı sorumluluğum var”
Çalışanların güvenliksiz ortamlarda çalıştıklarını fotoğraflarla anlatan Tuğcu, Teknecik Santrali’nin açılmasından bu yana 8 görev şehidi verdiklerini söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’na iş güvenliği ve eksiklikler konusunda yazı yazdığını belirten Tuğcu, geri dönüş alamadıklarını söyledi. Tuğcu, “Gardiyanoğlu, KIB-TEK’in şu anki durumunu görse kurumu kapatır” dedi.
“Ben her şeyi vatandaş için istiyorum, kurum personeli için istediğim tek şey iş güvenliği” diyen Tuğcu şöyle devam etti:
“Teknecik Santrali kurulduğundan bu yana 8 görev şehidi verdik. Ben 6 aydır bağırıyorum, para yok diye bir baret alınmıyor kuruma, malzemeler eksik. 35 yıldır KIB-TEK’te çalışıyorum, 682 personelim var ve onların ailelerine karşı sorumluyum. Ben artık daha fazla görev şehidi veremem. Bakan Gardiyanoğlu’na yazı yazdım geri dönüş alamadım, iş güvenliğimiz kağıt üzerinde kaldı” dedi.
“İş cinayetlerini raporlar ile açıklayacağım”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nun “iş kazaları azaldı” söylemine de cevap veren Tuğcu şöyle konuştu:
“15 günde 3 kişi otellerde iş kazasında öldü. Girne’de bir otelde Jetwash kaynaklı ölümün sorumlusu çalışandı fakat, yine Girne’de ve İskele’de otellerde yaşanan işçi ölümleri iş cinayetidir” dedi. Tuğcu, işçi ölümleri ile ilgili raporları da açıklayacağını söyledi.
Okullarda ve yollarda elektrik sıkıntılarının çok fazla olduğunu belirten Tuğcu, “Aydınlatmalar yanmaz dendi, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’ya yazı yazdık, ne gerekiyorsa tek kuruş istemeden hallederiz dedik ona ama niyetleri yok” dedi.
“Gayrinizami elektrik faturasını halk ödüyor”
Yüksek faturalar konusuna da değinen Tuğcu, yüksek borçlanmanın ve “gayrinizami elektrik” olarak adlandırılan geçici elektriğin faturaları arttırdığını söyledi.
Tuğcu konu ile ilgili şöyle konuştu:
“Hala Sultan Camisi’nin elektrik borcu için af çıkardılar, faizini sildiler, Ercan Havalimanı’nın gayrinizami elektrik borcu 114 milyon TL, KIB-TEK bu borç için ayrıca bankalara da borçlandı. Bu borcu da halktan alarak kapatmaya çalışıyorlar.”
“Kavga dövüş Gönyeli’de çalışma başlatılıyor”
Geçtiğimiz yıllarda Gönyeli Yenikent, Alayköy ve Kermiya’yı bir elektrik kablosunun beslediğini, nüfusun artmasıyla o bölgelere sağlanan enerjinin yetmeyeceğini söylediklerini ifade eden Tuğcu, yaşanan elektrik kesintilerinin en büyük nedeninin bu olduğunu açıkladı.
Tuğçu şöyle devam etti:
“Yeraltı kablosunun patlaması durumunda tespit etme, kazma, kablo temizliği ve tekrar montajı 5 saat sürüyor. Biz Gönyeli için ‘2 kablo ihtiyacı daha var’ diye söyledik, 2 yılın ardından Gönyeli Yenikent için kavga dövüş çalışma başlatıldı. Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu da uğraşır. Kablo getirildi, 300 bin dolar maliyetle yeni çalışma başlatıyor” dedi.
“Yüzde 16 zam kurultay nedeniyle ertelendi”
Kablo ile Türkiye’den elektrik geleceği iddialarını tekrarlamak yerine KIB-TEK’e yatırım yapılsa sorunların çözüleceğini ifade eden Tuğcu “KIB-TEK’e yapılacak yatırımlarla EL-SEN olarak kısa, uzun ve orta vadede çalışmalar yaptık. Kablo ile elektrik sevdası sürüyor. Bugün sözleşme imzalansa çalışmanın başlaması 5 yılı bulur. Bu sürede ne yapacağız? Nüfus bile belli değil daha. 15 ayda bu kesintiler çözülür herkes elini taşın altına koysun” dedi.
Tuğcu, yüzde 16 oranında zam yapılacağını fakat ertelendiğini duyurdu, “Yüksek faizli borçlanmadan dolayı, verimli maliyetsiz üretim yapamadıkları için zam yapmak zorundadırlar. Kurultay nedeniyle bunu erteliyorlar” diye konuştu.