Gündem

İsias Otel davasında ara karar: Duruşma 3 Aralık tarihine ertelendi!

Türkiye’de ‘Asrın Felaketi’ olarak ifade edilen 6 Şubat depremlerinde 35’i Kıbrıslı Türk olmak üzere 72 cana mezar olan İsias Otel davasının dördüncü duruşması bugün Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşüldü.

Mahkeme, ara kararı saat 14.45’te açıkladı.

Sanıkların tutukluluk hali devam ediyor, duruşma 3 Aralık 2024 tarihinde saat 10.00’a ertelendi.

İşte mahkemede tüm yaşananlar… 

Mahkemede ilk olarak savcılığın talepleri dinlendi. Savcılık, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi. Müştekilere, itirazı olup olmadığı soruldu.

Şampiyon Meleklerin annelerinden Pervin Aksoy İpekçioğlu mahkemedeki konuşmasında, “Bina yıkıldı, 72 kişiye mezar oldu. Kimlerin olaya fail olduğunu anlamak için uğraşıyoruz” diyerek, şunları kaydetti:

“Ruhsat alımından başlayan bir süreç var. Projeyle binanın uyumsuzluğu… Ruhsatta sıkıntı var, sonra kaçak kat yapıldı. Yapı kayıt belgesiyle sadece kaçak kat bildirildi. Tadilat projesiyle güçlendirilmedi. Kaçak katla birlikte binayı ikinci asansörle ikiye yardılar. Projeyle imalat birbirini tutmuyor. Etriye aralıklarında düzensizlik var, işçilikten çalındı. Beton kalitesi, demir zayıf… Binanın bodrum katında keşif yapıldı. Kırmızı tuğla kullanıldı. 2018’de Kalkınma Bankası’ndan aldıkları parayla dıştan cam yapıldı. Bu camlar nasıl duruyor. Kendiliğinden durmuyor.”

“Oğluma hediye yerine adalet aramaya geldim”

Tur rehberlerinden birinin annesi de, bugün oğlunun 25’inci doğum günü olduğunu ifade ederek, oğlu için hediye aramaya gitmek yerine “adalet” aramaya geldiğini söyledi.

“Adalet istiyorum”

Şampiyon Meleklerin annelerinden Sibel Kumsal da, İsias Otel binasında kızının hayatını kaybettiğini dile getirerek, “Ben de otelde kalıyorum ama yıkılmayan bir otelde. Buraya geldik sabaha kadar uyumuyorum, uyuyamıyorum. Adalet istiyorum” dedi.

Mahkemede söz alan müşteki avukatları, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep ederken, sanıklar ise tahliyelerini istedi.

“Fatih Bozkurt yetkili değil demek ahlaki değil”

Mahkemede söz alan Müşteki Avukat, Sanık Erdem Yıldız’ın ruhsatta sahtecilik olduğunu söylediğini belirterek, dosyaların birleşmesini istediklerini kaydetti. “Keşifte numunelerin karıştığı iddiası var ama böyle bir şeyin olması mümkün değil” diyen Avukat, bir fotoğraf göstererek, “Fotoğraftaki bina ile yıkılan otel aynı değil. Kalkınma Bankası’nın, bina otel olarak faaliyete geçmeden önce ipotek tesisi öncesi çektiği fotoğraf” dedi.

Mehmet Fatih Bozkurt’un yetkili olduğunu belirten Müşteki Avukatı, “Biz onun yetkili olduğu delilleri sunduk” diyerek, Bozkurt’un yetkili olduğunun kabul edildiğini söyledi.

Delillerden birkaç örnek okuyan Avukat, “Kaçak katı, Mehmet Fatih Bozkurt bizzat kendi hesabına yaptı. Aktif olarak çalışıyor otelin yapıldığı günden beri. Fatih Bozkurt yetkili değil demek ahlaki değil” dedi.

“Statiği hesaplamadan yeni bir asansör yapmak, cinayete ortak olmak demektir”

Karot örneği alınırken orada olduklarını dile getiren Avukat, şöyle devam etti:

“Örnekler binanın yıkılmayan tek yerinden alındı. En alttaki yerler üstekilerden daha sağlamdı. Bundan önceki örnekler ortada, Kıbrıs’tan gelen heyetin kayıtları da var. 4, 5, 6 Eylül’de tek bir yerden örnek alındı. Binanın üst katlarında beton kalitesi tartışmasız kötüydü. Niye diğer binalar yıkılmadı da burası yıkıldı. Derz boşluğu bırakılmamış. Asansör olayı var. Asansör sayısı artmış, yönü değişmiş. Statiği hesaplamadan yeni bir asansör yapmak, cinayete ortak olmak demektir. Bu bana göre olası kasttır.”

Adana’da Alpergün Apartmanına verilen cezanın dikkate alınmasını isteyen Avukat, tahliyenin dosyaya çok ciddi sıkıntı yaratacağını vurguladı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

“Kamu görevlileri ile olan dosyanın bu dosyayla birleştirilmesini istiyoruz”

Diğer Müşteki Avukatı ise, bilirkişi raporunun gelmesini beklediğini belirterek, “Ancak Ahmet Bozkurt’un sadece işleten olduğunu ve binanın yapımında sorumlu olmadığını kabul etmiyoruz. Kamu görevlileri ile olan dosyanın, bu dosyayla birleştirilmesini istiyoruz” dedi. Avukat, sanıkların tahliyesini gerektiren bir delil olmaması nedeniyle sanıkların tutukluluğunun devamını istedi.

“Ek asansörün ne zaman, nasıl yapıldığının izahı yok. Statik hesap yok” 

Diğer Avukat da, tutuklu sanıklıkların, tutukluluk hallerinin devamını ve soruşturma dosyasının sorulmasını talep etti.

Müşteki Avukatları, bina için yapı kullanma izin belgesine dikkat çekerek, bu ruhsatın süresinin hükmünü kaybettiğini söyledi. “Ek asansörün ne zaman, nasıl yapıldığının izahı yok. Statik hesap yok” diyen Avukatlar, artık 2001 tarihli ruhsatın içerik olarak gerçekleri yansıtmadığını kaydetti.

“Sahtecilik olarak dikkate alınması lazım bu belgelerin… Kamu görevlileri ve huzurdaki sanıklara ilişkisi göz önünde bulundurularak…” diyen Avukatlar, belediye görevlileriyle ilgili devam eden davalara dikkat çekti.

Davada maddi gerçeğin ortaya çıkması bakımından binayı yapanlar kadar ruhsatı verenlerin de yargılanmasını isteyen Müşteki Avukatları, tedbirler bakımından sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Kamu görevlileriyle ilgili davanın açılıp birleştirilmesini isteyen Avukatlar, “yıkılan katlarla ilgili tek karot örneği karıştırıldı” denilen örnekler olduğunu söyledi.

Ahmet Bozkurt: “Bu olayda bizim hiçbir suçumuz yok. Tahliyemi istiyorum”

Sanık Ahmet Bozkurt ise mahkemede, “Ben ve oğlum 21 aydır tutukluyuz. Depremi yaşayan biri olarak bu depremden son derece etkilendik” diyerek, aile ve otelden can kayıplarının kendisinde travma yarattığını kaydetti.

“Üzüntümüz sonsuz” diye konuşan Ahmet Bozkurt, oteli yaptırmak için elinden gelen imkanı sağladığını belirterek, suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Ahmet Bozkurt, “Ben teknik konulardan anlamam. Tahliyemi istiyorum. Bu olayda bizim hiç bir suçumuz yok. Mağdurum, sağlığım gitti tahliyemi istiyorum” diye konuştu.

Mehmet Bozkurt: “Suçlamaları kabul etmiyorum”

Sanık Mehmet Bozkurt da, suçlamaları kabul etmedi, tahliyesini istedi.

Yıldız: “10 aydır bana ait değil dediğim evraklar üzerinden savunma yapıyorsunuz”

Sanık, Mimar Erdem Yıldız da, masum olduğunu ve en iyi malzemeyi alıp teslim ettiğini söyledi.

İki asansörden bahsedildiğine işaret eden Yıldız, “Evet vardı. Turizm Bakanlığı’na yıllar önce 81 odalı otel yapmak istiyor diye müracaat etmişti. 10 aydır bana ait değil dediğim evraklar üzerinden savunma yapıyorsunuz” dedi.

Erdem Yıldız’ın avukatı: “Müvekkilim o tarihlerde yurt dışındaydı”

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen İsias Otel davasının dördüncü duruşmasında, müdafi avukatları, bilirkişi raporlarının beklenmesini, müvekkillerinin ise adli kontrolünün kaldırılmasını istedi.

Mimar Erdem Yıldız’ın avukatı mahkemede, belediye ve müvekkilinin hiçbir ilişkisi olmadığını belirterek, mimari projede imzası olduğunun savunulduğunun ancak müvekkilinin o tarihlerde yurt dışında olduğunu söyledi.

“2003 yılından sonra yapılan işlerde sorumlu olması mümkün değil”

Fennî mesul olduğu dönemde kat sayısının aynı olduğunu, taşıyıcı sistemde hiçbir değişiklik olmadığını dile getiren Yıldız’ın avukatı, müvekkilinin, 2003 yılından sonra işi bitmesinin ardından yapılan işlerden sorumlu olmasının mümkün olmadığını kaydetti.

“Belediye görevlilerinin yargılanmasını başından beri istiyoruz” diyen Yıldız’ın avukatı, müvekkilinin ruhsat verme yetkisinin olmadığını belirterek, Erdem Yıldız’ın, tahliyesini istedi. Avukat, tahliye için bilirkişi raporunun beklenmesine gerek olmadığı düşüncesini de dile getirdi.

“İmzalar sahte, bilirkişiler için suç duyurusu”

Yıldız’ın diğer avukatı ise, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin, hazırladığı raporların imzalarının sahte olduğunu savunarak, bilirkişiler için suç duyurusunda bulundu.

Erdem Yıldız’ın binaya sadece mimari imalat yaptığını ifade eden Avukat, “Yıkılan binada yapılan tadilat projesiyle de bu mimari imalatların hiçbiri kalmamıştır. Mimar olan müvekkilimin neden sorumlu olduğunu anlamadık” diyerek, 21 aydır tutulu olan müvekkilinin tahliyesini istedi.

Bozkurtların avukatları tahliye istedi

Ahmet Bozkurt ve Mehmet Fatih Bozkurt’un avukatı da, artık tutukluluğun bir tedbir değil ceza olduğunu söyleyerek, müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Bozkurtların diğer avukatları ise, karot testi istemediklerini belirterek, mevcut asansör blokları varken, örnek alınmasını istediklerini ama bunun yapılmadığını kaydetti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin nasıl çalıştığını söylediklerini belirten avukatlar, “Ama oradan yeniden karot örneği istendi. Savcılığın alandan aldığı örnekler neden kullanılmıyor?” sorusunu sordu.

“Üzerinden kâr geçti, araçlar geçti, yağmur gördü, esildi sallandı iki deprem gördü. Bu numuneler iyi çıktı. 23 karotun iki tanesi hariç iyi çıktı. Demir Çelik örnekleri de çok iyi geldi. Benim müvekkilim mülk sahibi, müteahhit değil” diyen Avukatlar, şöyle konuştu:

“Başka raporlarla birbirine girmiş bir rapor için siz de ikna oldunuz Gazi Üniversitesi’ne gittik. Şimdi başka bir rapor isteniyor. Benim müvekkilim üzerine düşeni layıkıyla yaptı. Mevcut raporların içinde hiçbir şey müvekkilimin içerde tutulmasını gerektirmiyor. Olması gereken müvekkillerimin tahliyesi…”

Etriye aralıkları konusundaki raporların sehven yazıldığını, delillerin okunmadığını söyleyen Avukatlar, “Bina neden yıkıldı, bunu hep birlikte bulalım. Yan binaların hepsi yıkıldı” dedi.

Mahkemede tartışma çıktı, duruşmaya ara verildi

Bu ifade üzerine aileler gerildi. Avukatların yalan söylediğini belirten aileler ve avukatlar arasında sözlü tartışma çıktı. Mahkeme Başkanı, taşkınlık yapanların mahkeme salonundan çıkarılmasını emretti.

Tartışma üzerine duruşmaya bir saat ara verildi. Mahkemede, güvenlik önlemi alındı.

Duruşmaya ara verildi

Duruşmada, otel sahiplerinin avukatı ile Şampiyon Meleklerin ailelerinin tartışması üzerine ara verildi.

Avukatın söylemlerine tepki gösteren aileler ile avukat arasında sözlü tartışma çıktı.

Mahkeme Başkanı “taşkınlık yapanların mahkeme salonundan çıkarılmasını” emretti ve duruşmaya saat 13.00’e kadar ara verdi.

Duruşma kaldığı yerden devam ediyor

Adıyaman’da mahkemede çıkan tartışmanın ardından bir saat ara verilen İsias Davası dördüncü duruşmasına devam ediliyor.

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen duruşma 13.15 itibarıyla yeniden başladı.

Duruşmada sanık Ahmet Bozkurt ve Mehmet Fatih Bozkurt’un avukatı yeniden söz aldı.

Duruşma aranın ardından kaldığı yerden devam etti

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen İsias Otel davasının dördüncü duruşmasına, otel sahiplerinin avukatı ile Şampiyon Meleklerin ailelerinin tartışması üzerine ara verildi.

Avukatın söylemlerine tepki gösteren aileler ile avukat arasında sözlü tartışma çıktı.

Mahkeme Başkanı taşkınlık yapanların mahkeme salonundan çıkarılmasını emretti ve duruşmaya saat 13.00’e kadar ara verdi.

Bir saatlik aranın ardından duruşma kaldığı yerden, sanık avukatlarının savunmasından devam ediyor.

Sanık avukatı Göktaş: “Adıyaman’da tutuklu kimse kalmadı”

Konuşması sırasında duruşma salonda gerginlik yaşanmasına sebep olan İsias Otel’in sahibi Ahmet Bozkurt’un avukatı Fuat Göktaş’a yeniden söz verildi.

Göktaş, İsias’ın 18’nci saniyeye kadar hiç yıkılmadığını belirterek, binanın hemen yıkılmadığını söyledi.

Göktaş, otelin yıkılmasına yan binaların sebep verdiğini kaydederek, “Müvekkillerimin suçsuz olduğunu ortaya çıkaracak olan delilleri toplatmayı başaramadık. Buna engel olundu” dedi.

Göktaş, Ahmet Bozkurt’un oteli kendi için yaptığını da söyledi.

Avukat Göktaş, “Adıyaman’da tutuklu kimse kalmadı müvekkillerim serbest bırakılsın. Sorumlu görülen kamu personellerinin iddianamesi hazırlandıktan sonra davalar birleşirse müvekkillerimin tahliyesi gerekiyor çünkü dava bir buçuk yıl daha uzar” ifadelerini kullandı.

Göktaş, Bozkurt’un olması gereken 4 tane ameliyatı olduğunu da öne sürerek, hapishanede durumunun daha da kötüye gideceğini kaydetti.

Avukattan tahliye talebi

Ahmet Bozkurt ile Mehmet Fatih Bozkurt’un avukatı ise, “21 aydır tutuklular, bunun tedbir değil, cezalandırmaya döndüğü açıktır” ifadelerini kullandı, sanıkların tahliyesini talep etti.