Birleşik Krallık (Kraliyet) Donanmasına ait Type 45 sınıfı HMS Duncan destroyeri ve Birleşik Krallık Hava Kuvvetleri’ne ait Eurofighter Typhoon savaş uçağı, Kıbrıs güneyinde insansız hava aracı (İHA) karşıtı faaliyetleri kapsayan bir tatbikatta bir simüle edilmiş bir İHA’yı imha etti.

Birleşik Krallık, Type 45 sınıfı HMS Duncan destroyeri ve Eurofighter Typhoon savaş uçağı ile Akdeniz'de; Kıbrıs’ın güneyinde gerçekleştirilen İHA karşıtı tatbikat sırasında bir simüle edilmiş İHA’yı imha etti. 

Aphrodite Trident adı verilen tatbikat Kıbrıs'ın güneyinde gerçekleştirildi ve özellikle insansız hava sistemleri olmak üzere havadan gelen tehditlere karşı taktik ve prosedürleri geliştirmeyi amaçladı. 

Tatbikatta Kraliyet Donanması ve Kraliyet Hava Kuvvetleri arasında yakın iş birliği sağlandı ve HMS Duncan destroyeri Kıbrıs'taki Birleşik Krallık’a ait Akrotiri Hava Üssü’nden havalanan Eurofighter Typhoon savaş uçağı ile birlikte koordineli bir şekilde çalıştı. 

Hedef İHA, HMS Duncan destroyerinde konuşlu Wildcat helikopteri tarafından canlandırıldı. İHA rolüne bürünen ve hedefi simüle eden helikopter uydu sistemleri ile takip edildi ve önleme için hızlı bir şekilde senaryolar oluşturuldu. Hedefi tespit eden HMS Duncan, izlediği hedefin verilerini havalanan Eurofighter Typhoon savaş uçağına iletti. Uçak kendisine iletilen verileri de kullanarak, simüle edilmiş İHA’yı imha etti. Bu atış sanal ortam üzerinden gerçekleştirildi ve füze kullanılmadı. 

HMS Duncan'da uçuş kontrolörü olarak görev yapan Teğmen Jonny Miller tatbikatın önemini vurgulayarak şunları söyledi: 

“Bu tatbikat kendimizi, meslektaşlarımızı ve müttefiklerimizi saldırılara karşı koruyabileceğimizi kanıtladı. Yaptığımız şeyin neden önemli olduğunu gerçekten gösteriyor. Tatbikatta bir düşman İHA saldırısı simüle edildi ve HMS Duncan'ın Wildcat helikopteri düşman İHA rolünü oynayarak doğrudan RAF Akrotiri'ye doğru bir model uçurdu. CAOC'den (Birleşik Hava Harekat Merkezi) yakın tehditle ilgili bir uyarı alan Kıbrıs'ta konuşlu RAF Typhoon müfrezesi hızlı bir şekilde karşılık verdi. Typhoon, HMS Duncan'ın 'Freddies' olarak bilinen Avcı Kontrolörlerinden birinin taktiksel rehberliği altında, simüle edilmiş insansız hava aracının önünü kesti.

Bu savaş subayları hızlı jet görevlerini denetleme ve hedeflerine güvenli bir mesafeden ulaşılmasını sağlama konusunda uzmanlaşmıştır. HMS Duncan radarını kullanarak alçaktan uçan İHA’yı takip etti ve radar verilerini Typhoon'un yerleşik sensörlerine iletti. Bu yetenek Typhoon'un tehdidi hedefine ulaşmadan çok önce bulup ortadan kaldırmasını sağladı. RAF Typhoon Müfrezesi Komutanı Kanat Komutanı Morris tatbikatın başarısıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bir Typhoon pilotu çok kısa bir süre içinde pek çok dinamik görevle başa çıkmak zorundadır. HMS Duncan'ın yetenekleri bize kokpitte sesli iletişim ile dijital görüntüyü hızlı bir şekilde bir araya getirme becerisi sağlıyor, böylece hedefleri belirleme ve angaje olma süresini kısaltırken, savunulan varlıkla aradaki mesafeyi en üst düzeye çıkarıyor”

Editör: Onur Evrensel