Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Trajediler insanlığın tamamı için öğretici olmalıdır. Gazze’deki soykırımın olanca şiddetiyle sürdüğü bu günlerde dünyayı insan olmanın onuruna yakışır bir şekilde yaşanabilir bir yer kılmak için verilen mücadelede Srebrenitsa’dan herkesin çıkaracağı büyük dersler bulunmaktadır” mesajını paylaştı.

Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Srebrenitsa Soykırımı’nın yıl dönümü ilgili mesaj yayımladı.

Altun’un mesajı şöyle: 

Merhum Aliya İzetbegoviç “Unutulmuş bir soykırım tekrarlanıyor” demişti.

“11 Temmuz”, modern tarihin henüz kapanmamış en acı sayfalarından biridir. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak tarihe geçen Srebrenitsa Soykırımı’nın acısı, 29 uzun yıl sonra bile hala yüreklerimizi dağlıyor.

Trajediler tüm insanlık için ders olmalıdır. Gazze’de yaşanan acımasız soykırımın ortasında, Srebrenitsa’dan herkesin çıkarması gereken değerli dersler var ve bu dersler bizi insan onurunun el üstünde tutulduğu ve korunduğu yaşanabilir bir dünya için çaba göstermeye çağırıyor.

Srebrenitsa’da, BM tarafından “güvenli bölge” olarak belirlenen bir alanda, tüm dünyanın gözleri önünde korkunç bir soykırım yaşandı.

Tarihe “Bosna Kasabı” olarak kazınan Ratko Mladić, tıpkı bugün Gazze’de soykırımı sürdürenler gibi, trajik bir şekilde ideoloji tarafından kör edildi ve aklın, sağduyunun ve vicdanın çağrılarını görmezden geldi.

Eğer insanlık, 8.000’den fazla insanın genç-yaşlı ayrımı yapılmaksızın sadece kimlikleri ve inançları nedeniyle öldürüldüğü Srebrenitsa’da yaşanan acı olaylardan gerçekten ders almış olsaydı, bugün Gazze’de soykırım yaşanmamış olurdu.

Geçtiğimiz günlerde, milletimizin de desteğiyle, BM Genel Kurulu Srebrenitsa Soykırımı Kararını kabul etmiştir. Bu karar, Srebrenitsa’nın tüm dünyada genç nesillere bir ders olarak okutulmasını zorunlu kılmaktadır.

Ayrıca, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan imzalı bir genelge ile ülkemizde 11 Temmuz günü “Uluslararası Srebrenitsa Soykırımını Anma ve Düşünce Günü” olarak belirlenmiştir.

Bu gün, yaşanan derin acıyı paylaşmayı, soykırımı ve insanlığa karşı işlenen suçları kınamayı amaçlıyor. Bu trajik olayın insanlığın vicdanını ve farkındalığını derinleştirmesini ve tüm dünyanın gözleri önünde Gazze’de yaşanan soykırıma karşı uyuyan vicdanları uyandırmasını umuyoruz.

Bu yıl 11 Temmuz’da düzenlenecek toplu cenaze töreninde 14 kurbanın daha naaşı toprağa verilecek. Kardeş Bosna Hersek’te katledilen Bosna Savaşı kurbanlarına, özellikle Srebrenitsa’da soykırıma uğrayanlara, tüm Bosnalı şehitlere ve dünyaya savaşın bile bir ahlakı olduğunu gösteren Bağımsız Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç’e Allah’tan rahmet diliyorum. Huzur içinde yatsınlar ve sevdikleri teselli bulsun.

Editör: Pınar Gözek