Kıbrıs

Ertuğ: Kıbrıs Rum halkı da iki toplumlu bir federasyonu istemiyor

KANAL T’ye konuşan eski müzakereci Osman Ertuğ, son yıllarda federasyon modelinde herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi

Eski müzakereci Osman Ertuğ, Kıbrıs’ta iki devletli çözümün en gerçekçi seçenek olduğunu söyledi. Ertuğ, son yıllarda federasyon modeliyle herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini belirterek, iki devletli çözümün daha gerçekçi bir alternatif olduğunu vurguladı.

KANAL T’de yayınlanan, Aslı Elder’in sunduğu “Parametre” programına katılan eski müzakereci Osman Ertuğ, kendisine sorulan soruları yanıtladı.

Ertuğ: Federasyon denendi ve başarısız oldu

Kıbrıs Rum tarafının yıllardır federasyon modelini samimi bir şekilde kabul etmediğini belirten Ertuğ, 1968'den bu yana birçok kez federasyon denemelerinin yapıldığını ancak hiçbirinin kalıcı bir çözüm getirmediğini söyledi.

Bu durumun özellikle Crans Montana görüşmeleriyle su yüzüne çıktığını dile getiren Ertuğ, Crans Montana'da masayı terk eden tarafın Kıbrıs Rum lideri olduğunu, Rum tarafının uzlaşı niyetinde olmadığını açıkça gösterdiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın iki devletli çözüm politikasını savunduğunu hatırlatan Ertuğ, bu politikanın Türkiye'nin de desteğiyle sürdürüldüğünü belirtti.

Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde iki devletli çözümün, Kıbrıs Türk halkının hakkı olduğuna vurgu yapan Ertuğ, bu yeni politikanın hem Kuzey Kıbrıs'ın hem de Türkiye'nin devlet politikası haline geldiğini ifade etti.

“Kıbrıs Rum tarafı kendi konfor alanında”

Kıbrıs Rum tarafının mevcut durumdan memnun olduğunu, uluslararası arenada ‘Kıbrıs hükümeti’ sıfatını kullanarak avantaj sağladığını belirten Ertuğ, Avrupa Birliği üyeliği ve çeşitli uluslararası desteklerle konfor alanında bulunan Rumların, çözüm için bir zorunluluk hissetmediklerini söyledi.

“Kıbrıs Rum halkı da iki toplumlu bir federasyonu istemiyor” diyen Ertuğ, yapılan anketlerde bile, Rum halkının büyük bir kısmının Türklerle ortak bir yaşamı reddettiğini ortaya koyduğunu vurguladı.

Uluslararası toplumun Kıbrıs Rum tarafını teşvik etmesi gerektiğini kaydeden Ertuğ, “Ambargoların kaldırılması, izolasyonların sona erdirilmesi ve KKTC'nin uluslararası toplum tarafından daha fazla tanınması gibi adımlar, çözüm sürecine katkı sağlayabilir” diye konuştu.

“Avrupa Birliği ile Kıbrıs meselesi ayrı tutulmalı”

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine de değinen Osman Ertuğ, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin Kıbrıs sorunundan ayrı tutulması gerektiğini belirterek, “AB, Kıbrıs meselesine taraf olmuş bir birliktir ve Kıbrıs Rum tarafı ile Yunanistan üyedir. Bu nedenle, Kıbrıs sorunu AB ile çözülmez” dedi.

Geleceğe dair umutlu olduğunun altını çizen Ertuğ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin uluslararası arenada daha görünür hale gelmesi gerektiğini söyledi.

Türk Devletleri Teşkilatı gibi platformlarda KKTC'nin daha fazla yer alması gerektiğini kaydeden

Ertuğ, Kıbrıs Türk halkının hak ettiği tanınmayı er ya da geç elde edeceğine inandığını ifade etti.