Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, "İklim krizi gıda arzını tehdit ediyor" dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, gıda hakkının daha iyi bir yaşam ve gelecek için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu yılki Dünya Gıda Günü’nün temasının "Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı" olarak belirlendiğini hatırlatan Uluçam, gıdanın sadece beslenme değil, aynı zamanda insanların ve gezegenin sürdürülebilirliği açısından merkezi bir rol oynadığını ifade etti.
Uluçam, gıda güvencesini sağlamanın önemine dikkat çekerek, "Hızla artan nüfus, ekonomik gelişmeler, kentleşme ve iklim değişikliği gibi faktörler, gıda mevcudiyetini ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu nedenle, tarım politikalarımızı yeniden gözden geçirip, yerel üretimi destekleyen ve tüketiciye uygun fiyatlı gıdalar sunan sürdürülebilir bir yapı oluşturmak zorundayız" dedi.
"İKLİM KRİZİ GIDA ARZINI TEHDİT EDİYOR"
Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü’nün (IFPRI) araştırmalarına değinen Uluçam, iklim krizinin gıda üretimi üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Araştırmalara göre, dünya genelinde kişi başı gıda tüketiminin %4.6 oranında düşebileceğini belirten Uluçam, "Gelecekte daha az gıdayla daha fazla insanı doyurmak zorunda kalabiliriz. Bu nedenle tarımsal üretime yönelik politikaların su kaynakları gibi kritik unsurlarla uyumlu bir şekilde planlanması elzemdir" diye konuştu.
Dünya genelinde toplam arazilerin %37’sinin tarım için kullanıldığını ancak tarım arazilerinin %33’ünün çölleşme nedeniyle yok olduğunu vurgulayan Uluçam, toprak kayıplarının gıda üretiminde sürdürülebilir yöntemler uygulamanın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.
"BETON YIĞININA DÖNÜŞMEDEN TARIM ARAZİLERİMİZİ KORUMALIYIZ"
Dünya Gıda Günü’nün sadece sofralarımızdaki besleyici ve çeşitli gıdaları kutlamak değil, aynı zamanda iklim ve biyoçeşitlilik krizinin gıda güvenliği üzerindeki etkilerini düşünme günü olduğuna dikkat çeken Uluçam, tarım arazilerinin korunması gerektiğine vurgu yaptı. Uluçam, "Ülkemizin en büyük doğal kaynağı olan tarım arazilerimizi beton yığınına dönüştürmeden ve tarımdaki politikasızlığa kurban gitmeden korumamız şart. Bu amaçla bir an önce gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi en büyük beklentimizdir" ifadelerini kullandı.
Dünya Gıda Günü vesilesiyle Uluçam, gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için tarımsal üretimi destekleyen politikaların, ülke kaynaklarının akılcı kullanımını içeren sürdürülebilir çözümlerle desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.