DAÜ-SEN, 10 yıldır boş olan Genel Sekreterlik makamına yapılan vekaleten atamayı sert bir dille eleştirerek, bu kararın üniversitenin mali yükünü artırdığını ve imzalanan protokole aykırı olduğunu vurguladı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası'nda (DAÜ-SEN), yaşanan yeni gelişmeler, üniversitenin mali ve idari krizine yönelik tepkileri beraberinde getirdi.

DAÜ-SEN tarafından yapılan basın açıklamasında, 10 yıldır boş olan Genel Sekreterlik makamına vekaleten atama yapılması sert bir dille eleştirildi.

Açıklamada, 2023-2024 Akademik Yılında %10 oranında personel azalması yaşanırken, 2024-2025 döneminde de en az %10'luk bir personel azalmasının öngörüldüğü belirtildi.

Bu tabloya rağmen, yönetişim giderlerinin artırılmasının hem mali hem de yapısal açıdan büyük bir israf olduğu ifade edildi.

DAÜ-SEN, üniversitenin giderek azalan öğrenci ve çalışan sayısına rağmen bu tür atamaların yapılmasını, üniversitenin mali yükünü artırıcı bir adım olarak değerlendirdi.

Üniversite yönetimi, hükümet ve sendikalar arasında 6 ay önce imzalanan ve 4 yıllık bir programı içeren protokolün temel hedeflerinden biri, üniversitenin yönetişim maliyetlerini azaltmak ve keyfi atamaları sonlandırmak olarak belirtilmişti. Ancak DAÜ-SEN, bu atamanın hem protokolün ruhuna hem de esasına aykırı olduğunu vurguladı.

Açıklamada, uzun yıllardır iki Genel Sekreter Yardımcısı'nın görevlerini başarıyla yürüttüğü ve idari bir boşluğun yaşanmadığı belirtilirken, vekaleten atamayı gerektiren bir aciliyetin söz konusu olmadığı ifade edildi.

DAÜ-SEN, vekaleten atama yetkisinin daha önce de suistimal edildiğine ve uzun yıllar boyunca bu görevlerin vekaleten yürütüldüğüne dikkat çekti. Üniversitenin, 2027 yılına kadar belirlenen hedeflere ulaşabilmesi için bu tür alışkanlıkların terk edilmesi gerektiğini belirten sendika, atamanın DAÜ'nün derin mali ve idari krizini anlamadığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Basın açıklamasında, hükümetin bu konuda bilgisi ve onayı olmadığı takdirde, acilen protokole uygun hareket edilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hükümetin protokol gereği DAÜ’de oluşacak mali yükleri denetleme ve bu yüklerden sorumlu olma zorunluluğu olduğu ifade edildi.

DAÜ-SEN, bu atamaların durdurulması ve üniversitenin mali sorunlarının çözümü için protokolün öngördüğü reformların hayata geçirilmesini talep etti.