Hava sıcaklığı 41 derecenin üstünde seyrediyor… Bunaltıcı sıcak hava sadece gündüz değil, gece de herkesi perişan etmeye başladı…

   Bunaltıcı sıcağın etkisini azaltabilmek için halk, ya vantilatör çalıştırıyor ya da klimaların derecelerini 16’ya kadar düşürüyor. Ancak klimaların derecesini çok düşüğe ayarlamak da sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

 Bağımsız Gazete'ye konuşan uzmanlar, bilinçsiz klima kullanımının nezle ve zatürreye neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Canbay: Odayı havalandırın

   Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Canbay, klimaların filtrelerinin en az 3 ayda bir temizlenmesi ayrıca klima çalıştırılan odaların havalandırılması gerektiğini vurguladı.

   Klima çalıştırılan ortamların ‘iç hava kirliliğine’ maruz kaldığını belirten Canbay, klimaların kapatıldığı zaman ortamın havalandırılmasının mikroplar açısından önemli olduğunu ifade etti.

    Klima yakılan odalarda soğukluk derecesinin çok düşüğe ayarlanmaması gerektiğine dikkat çeken Canbay, “Eğer klima çalıştırılacaksa çok aşırı soğuk havaya maruz kalmayacak şekilde derecesini ayarlamalıyız” dedi.

Özellikle çocukların bulunduğu ortamlara dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Canbay, çocukların bağışıklık sisteminin yetişkinlere göre daha zayıf olduğunu belirterek, mikropları daha rahat kapabileceklerini dile getirdi.

Canbay, bu nedenle çocukların bulunduğu odanın aşırı soğuk olmaması gerektiğini, gerekirse sadece vantilatör çalıştırılması gerektiğini anlattı.

  Canbay, özellikle sıcak havadan bunalıp kendini klimanın altına atan kişilerin nezle ve zatürre gibi hastalıklara yakalanabileceği konusunda uyardı.

“Seyahatlerde korunmamız gerekiyor”

   Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Canbay, gerek ada içerisinde arabayla seyahat eden, gerekse de yurt dışına gemi veya uçakla seyahat eden vatandaşların da sıcak hava dalgasına karşı korunması gerektiğini söyledi.

Canbay, özellikle uzun seyahate çıkacak olan kişilerin hava değişimine maruz kalması nedeniyle çeşitli mikroplara da maruz kalabileceğini, bu nedenle maske takmanın önemli olduğunu vurguladı.

   Adada gerek şehir içinde gerekse de şehirler arası yolculuk yapan kişileri de uyaran Canbay, sıcak havalar nedeniyle arabalardaki klimaların çalıştırıldığını, bunun da ev veya ofisteki klimalar gibi mikrop saçabileceğini ifade etti.

    Araba klimalarındaki filtrelerin de en az 3 ayda bir temizlenmesi gerektiğine dikkat çeken Canbay, ev ve ofiste olduğu gibi arabadaki klimaların da aşırı soğuk olacak şekilde ayarlanmaması gerektiğinin altını çizdi.

İncirli: Sıcak hava ileri yaştaki kişileri olumsuz etkiliyor

   Öte yandan, Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Dr. Sıla Usar İncirli, kişisel sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak, sıcak havanın özellikle ileri yaşta olan kişileri olumsuz etkilediğini söyledi.

İncirli’nin paylaşımı şu şekilde:

   “2003 yılındaki sıcak hava dalgası Avrupa’da 70,000’den fazla insanın ölümüne neden olmuştu. O zamandan beri ülkeler sıcak havaya karşı hem insanlarını, özellikle yaşlılarını hem de ekonomilerini korumak için gayret ediyor, önlemler alıyor.

   Yenilenebilir enerji ile çalıştığı takdirde çevreye de zarar vermeyen klimaların hayat kurtarıcı olduğunu biliyoruz.

   Şehirlerde gölgelendirme ve ağaçlandırma çalışmaları, mimari uygulamalar da çok önemli.

   Klimalar dünya genelinde her yıl 65 yaş üzerinde yüz binlerce kalp ilişkili ölümü önleyebiliyor.

   Yine çok sıcak bir yazın içindeyiz. Ülkemizde klimaya ulaşmak bir mesele, klimanın enerji maliyetini ödemek başka bir mesele. Ulaşıp ödemeyi başarabilenler için ise elektrik kesintileri mesele. Her durumda sıcak hava özellikle ileri yaştakileri olumsuz etkiliyor.

   Küresel ısınma artık bir gerçeğimiz ama insanların zarar görmesini önlemek elimizde, bize bağlı. “Havanın sıcak olması da mı bizim suçumuz?” demeye meraklı hükümetin vizyonu, meteorolojinin “bugün hava sıcak olacak” açıklamalarının bir adım ötesine geçemiyor ne yazık ki”.

Editör: Onur Evrensel