(AHMET KARAGÖZLÜ-BAĞIMSIZ GAZETE)  Lapta, Alsancak, Karşıyaka Balıkçılar Birliği Başkanı Birinci, balıkçılar için talep edilen fondan faydalanamadıklarını söyledi, hem ülkeye hem de balıkçılara kazandıracak bir öneri sundu

  Lapta, Alsancak, Karşıyaka Balıkçılar Birliği Başkanı Ertunç Birinci, barınakta suda 34, dışarda 70’e yakın park edilmiş tekne bulunduğunu belirterek günü birlik de yaklaşık 100 teknenin barınağı ziyaret ettiğini söyledi.     BAĞIMSIZ TV’de Derya Atamer’in sunumuyla yayınlanan “Mavi Gündem” programının konuğu olan Birinci, Aralık 2017’de ve bu sene yaşanan şiddetli fırtına nedeniyle limandaki iki teknenin battığı barınakta yaşanan sıkıntıları anlattı.


   Birinci, balıkçı barınaklarındaki mendireklerin güçlü olmadığını ifade etti. Limanların içinin deniz yosunu ve kumla dolduğunu belirten Birinci, limanların içi sığlaştıkça akıntının arttığını, bunun da tekneleri etkilediğini söyledi. Birinci, yıllardır bu sebeple teknelerin battığını ancak hiçbir balıkçının mağduriyetinin giderilmediğini vurguladı.    Üç ay önce yaşanan fırtına ve hortum nedeniyle barınağın yanı sıra ekmek parasını balıkçılıktan kazanan bir kişinin teknesinde de çok ciddi zarar olduğunu söyleyen Birinci, Başbakan’ın bu zararın tazmin edileceğine dair sözü olduğunu, böyle bir adım atılırsa da ilk olacağını vurguladı.


“Balıkçılar için talep ettiğimiz fondan biz faydalanamıyoruz”    

Birinci, balıkçı barınakları güvenli olmadığı için sigortaların balıkçı teknelerini sigortalamadığına dikkat çekerek bu konuda talepleri olduğunu ancak karşılık bulmadığını söyledi.    Sigortalardan ret cevabı almaları sonrası ithal edilen balık ürünlerinden bir fon oluşturulmasını ve fonun zarar gören barınaklar veya balıkçı tekneleri için kullanılmasını ilgili bakanlığa önerdiklerini ifade eden Birinci, “Ne yazık ki fon, Tarım Sigorta Fonuna yatıyor. Bu fon balıkçıları kapsamadığı için yine balıkçılara bir şey yok. Fon koydurduk ama bize faydası yok” dedi. “Balıkçılık turizmi başlatılmalı”     Birinci, balıkçılık turizmiyle (pesca) balıkçıların desteklenmesi gerektiğini belirterek balıkçıların geçim kaynağını geliştirecek alanın genişletilmesinin önemine değindi.    Turizme denizin de katılması durumunda hem ülkenin hem de balıkçıların kazanacağına vurgu yapan Birinci, turistlerin balıkçı tekneleriyle denize açılarak balık avını deneyimleyebileceğini söyledi.     Balıkçılık turizmi için girişim yapılması gerektiğini belirten Birinci, bazı turistlerin sadece fotoğraf çektirmek için bile denize açılmak istediğini ifade etti. “Tüzük hazır, denetim geliyor”   

Birinci, amatör ve profesyonel balıkçıların denetlenmesi konusunda 2011 yılında başlayan tüzük çalışmasının tamamlandığını ve Başsavcılığa gittiğini belirtti.   

Denetim olmazsa yasanın bir anlamı olmadığını ifade eden Birinci, balık avlama konusunda yasakların olduğu dönemler bulunduğunu ancak denetimin olmadığını söyledi. “Denizleri kirletmeyin”    Birinci, deniz kirliliğinin de yüksek düzeyde olduğunu belirterek ekosistemin etkilenmemesi için denizlerin temiz tutulması çağrısında bulundu, bu konunun müfredatlarda yer bulmasının önemine değindi. Denize açıldıklarında çok çeşitli atıklar gördüklerini belirten Birinci, denize atılan çöplerin balık popülasyonunu da etkilediğini kaydetti.   

Birinci, denizden şiringa, poşet, naylonlar, pis su atığı, plastik atıklar çıktığını belirtti.     Uzun dikenli kestanelerin bir ay içinde yok olduğunu vurgulayan Birinci, bunun nedeninin ne olduğunun araştırılması gerektiğini söyledi. “Güneye satış yapılıyor”    Birinci, balıkçıların sadece bu mesleği yaparak geçim sağlamasının zor olduğunu ancak son dönemlerde artan balık fiyatları ve Güney Kıbrıs’a Euro üzerinden yapılan satış nedeniyle daha iyi duruma geldiğini belirtti.   Balıkçıların gider maliyetlerinin de yüksek olduğunu ifade eden Birinci, tutulan balığın yüzde 80’inin güneye satıldığını belirtti.  


 

Editör: Pınar Gözek