Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Meclis’te Kanal T’ye yaptığı özel açıklamada, “Göreve geldiğimizde,  organize sanayi bölgelerinde büyük sıkıntı olduğunu tespit ettik. Bu turizm ve yükseköğrenimden sonra yüzümüze vuran bir gerçekti” dedi.

2020 Aralık ayında muhalefet ile oy birliği ile üretim, ihracata yönelik yeni Organize Ve Sanayi Yasası’nın yürürlüğe koyulduğuna işaret eden Bakan Amcaoğlu, 1 yıllık süre içinde Türkiye Sanayi Bakanlığı ile protokol imzalandığını hatırlattı.

Olgun Amcaoğlu, Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın, Güvercinlik Üçüncü Etap Sanayi Bölgesi’nin Türkiye’den gelecek yatırımcılara açılmasını öngören uluslararası anlaşma kapsamında bazı belirsizliklerin ve soru işaretlerinin oluştuğu iddialarını yanıtladı.

Amcaoğlu, Türkiye’nin yapmış olduğu yatırımlar karşılığında ülkemizde kurulacak olan sanayi  bölgelerinde Türkiye’den de KKTC’den de yatırımcıların bizim OSB Yasamızın öngördüğü şekilde 11 kişilik OSB komisyonun raporundan sonra kirala izinlerinin verileceğini vurguladı.

Bu komisyonun içerisinde Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ve Belediyeler Birliğinin üyelerinden oluştuğuna işaret eden Bakan Amcaoğlu, “Sanayi Odasının haberi olmaması mümkün değil, 11 kişilik komisyonun 3 üyesi Sanayi Odası’nın üyesi. Birileri algı oluşturmaya çalışıyor ama belge üzerinden konuşmak lazım” dedi.

TBMM’den geçen protokolün 3’üncü maddesinde; KKTC’nin ilgili yasalarına göre; KKTC’de yerleşik şirket, yabancı şirket veya şube kurmak şartıyla KKTC OSB Yasası’na göre kiralamalar yapıldığının yazdığını aktaran Amcaoğlu, “Yani Türkiye’den de KKTC’den de biri yatırım yapmak isterse, komisyona gelecek. Yeterlilikleri uygunsa komisyon karar verecek. Eskiden siyasilerin iki dudağın arasında olan bir şeyi ortaya çıkarılan mevzuatla yasalaştırdık” ifadelerini kullandı.

“HER TEDBİR ALINDI”

Öte yandan, Bakan Amcaoğlu, bakanlık basın bürosu aracılığı ile yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın, Güvercinlik Üçüncü Etap Sanayi Bölgesi’nin Türkiye’den gelecek yatırımcılara açılmasını öngören uluslararası anlaşma kapsamında bazı belirsizlikler ve soru işaretleri oluştuğuna dair görüşünün boş yere endişe yarattığını belirtti.

Bakan Amcaoğlu, bu anlaşmanın ülke sanayisine ve sanayicisine olumsuz bir etkisi olmaması için gereken her tedbirin alındığını; Kıbrıs Türk Sanayi Odası yetkililerinin de bunu bildiğini belirtti.

İhtiyaç fazlası üretimle alakalı yatırımlara izin verilmeyeceği gibi; sanayi bölgesi yatırımları ile ilgili izinlendirme aşamasında, Sanayi Odası yöneticilerinin söz hakkının ilgili bakandan daha fazla olacağına vurgu yapan Bakan Amcaoğlu, “daha önce de çeşitli yerlerde söylediğim gibi, bu anlaşma ile ilgili endişeye gerek yoktur. Projeler, anlaşmalar ülkemizin geleceği içindir ve kimse kafa karıştıran ya da yanlış yere çekilebilecek açıklamalar yapmamalıdır” dedi.

“SANAYİ ODASI YETKİLİLERİ NEYİN NE OLDUĞUNU ÇOK İYİ BİLİYOR”

Bakan Amcaoğlu, “Kıbrıs Türk Sanayi Odası başkan ve yöneticileri, neyin ne olduğunu çok iyi biliyor. En başta endişe etmemesi gereken onlardır. Biz bu ülkeyi çok seviyoruz ve sanayicimize, esnafımıza her türlü destek için de elimizden geleni yapıyoruz” diye ekledi.

“YERLİ ÜRETİCİ KESİNLİKLE KORUNMAKTADIR”

Sanayicilerimizin sorunlarını çok iyi bildiklerini ve bunları aşmak için birlikte çalışmaya kapısının her zaman açık olduğunu ifade eden Bakan Amcaoğlu, “Güvercinlik Üçüncü Etap Sanayi Bölgesi projesiyle ilgili tüm adımlar çok dikkatli bir şekilde atılmıştır ve yerli üreticiyi koruyacak düzenlemeler kesinlikle eksik değildir” değerlendirmesini yaptı.

“HER SORUNU AŞMAK İÇİN AZAMİ GAYRET İÇERİSİNDEYİZ”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın ülkedeki mevcut sanayi bölgelerinin halinin içler acısı olduğu yönündeki değerlendirmesine kısmen katıldığını da kaydeden Bakan Amcaoğlu, her türlü altyapı yetersizlikleri, yatırım eksiklikleri ve çözülmeyen bazı sorunları aşmak için azami gayret içerisinde olduklarını söyledi.

“ÜRETİM FAZLASI OLAN SEKTÖRLERE YATIRIM OLMAYACAK”

“Hükümetimiz, enerji maliyetleri ve asgari ücretle ilgili sanayicinin endişelerini de gayet iyi anlamış durumdadır ve çözüm üretmek için çalışmaktadır” diyen Bakan Amcaoğlu, şöyle devam etti:

“Yurt dışından gelecek yatırımcılarla yerli üreticilerin eşit koşullarda rekabet edebilmesi, yerli sanayici ve üreticinin teşviklerden faydalanması, hükümetimizin ve bakanlığımızın hassasiyetle üzerinde durduğu konulardır ve bu durum değerli sanayicilerimiz tarafından bilinmektedir. Yurt dışından gelen yatırımcıların, üretim fazlası olan sektörlere yatırım yapması söz konusu değildir. Bizim yerli sanayimizin ve sanayicimizin geleceğini tehlikeye sokacak hiçbir adımımız olmadığını ve olmayacağını bir kez daha vurgulamak isterim”.