Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Salı günü, Yunanistan'ın Türk göçmeni hukuka aykırı bir şekilde Türkiye'ye sınır dışı ettiğine hükmederek önemli bir karara imza attı.
Kararda, sınır dışı etme ya da "geri itme" uygulaması sistematik bir uygulama olarak nitelendirildi.
Strazburg'daki mahkemede alınan karar, özellikle Yunanistan ve bazı AB üyesi ülkeler daha sıkı göç kontrolleri için çaba harcarken, Avrupa ülkelerinin sınırlarındaki göçmenleri nasıl yönettikleri konusunda emsal yaratması nedeniyle önemli sonuçlar doğurabilir.
A.R.E. olarak adlandırılan Türk kadın, mahkemenin 2019 yılında uygunsuz bir şekilde sınır dışı edildiğini tespit etmesinin ardından 20.000 euro (734.000 TL) tazminat almaya hak kazandı.
A.R.E'nin Yunanistan-Türkiye sınırını geçtikten sonra sığınma talebinde bulunma hakkı reddedilmişti.
Kararda, "Mahkeme, iddia edilen olaylar sırasında, Yunan makamları tarafından üçüncü ülke vatandaşlarının Evros bölgesinden (Edirne'nin güneyinde Yunanistan sınırında) Türkiye'ye sistematik bir 'geri itme' uygulamasının var olduğunu gösteren güçlü göstergeler olduğu kanaatine varmıştır," denildi.
2020'de 15 yaşındayken Yunanistan'ın Sisam (Susam) Adası'ndan Türkiye'ye zorla geri gönderildiğini iddia eden bir Afgan erkeğin ayrı bir talebi ise delil yetersizliği nedeniyle reddedildi.
Yunan yetkililer ise iddiaları reddetti, kanıtların güvenilirliğini sorguladı ve sınır politikalarının uluslararası hukuka uygun olduğu konusunda ısrarcı oldu.
Duruşmaya katılan temsilciler Yunanistan'ın eylemlerinin uluslararası anlaşmalar kapsamındaki yükümlülüklere uygun olduğunu savundu.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yunanistan'a birçok önemli insan hakları örgütünün sistematik bir uygulama olarak nitelendirdiği geri itme iddialarına ilişkin kapsamlı bir soruşturma yürütmesi çağrısında bulundu.
Yunanistan'ın kamu tarafından finanse edilen bir izleme kuruluşu olan Ulusal Şeffaflık Kurumu 2022 yılında, dört ay süren bir soruşturmanın yasa dışı sınır dışı iddialarını destekleyecek hiçbir kanıt bulamadığını bildirdi.